Егзопланете са условима бољим него на Земљи постоје!

У нашем универзуму могуће је да се налазе егзопланете на којима живот буја у условима бољим него што је то случај на Земљи. Откриће таквих планета помогло би у потрази за ванземаљским бићима.

Истраживачи трагају за океанима на егзопланетама, планетама ван Сунчевог система, на којима је живот могућ, објашњава геофизичар Стефани Олсон са Универзитета у Чикагу, преноси Раша тудеј.

Тим који је предводила Олсонова користио је Насин софтвер за пројектовање различитих егзопланета да би утврдили који модел би био најпогоднији за настанак и опстанак живота. 

То је довело до „изненађујућег закључка“ који је открио „услове на појединим егзопланетама са океанима са погодним струјама које обезбеђују услове за живот можда боље него што их ми имамо“.

Такви океани имају плиму сличну оној на Земљи. Захваљујући таквом кретању, нутријенти из дубина океана доспевају до делова обасјаних сунцем, где обитавају организми осетљиви на светлост, што додатно обезбеђује биолошку активност.

Резултати истраживања показали су да гушће атмосфере, спорије ротације и постојање континената утичу на интензивније циркулисање течности, то јест плиме.

Ново истраживање ће помоћи да се прошире досадашња ограничења која су коришћена у испитивању настањивих егзопланета. Научници који трагају за таквим планетама ван нашег соларног система углавном су фокусирани на температуру и потенцијалне течне океане.

„Нису сви океани подједнако гостопримљиви за живот. У неким је боље због разних струјања“, објаснила је Олсонова.

Експерти су проценили да би до 35 одсто познатих егзопланета које су веће од Земље могло да има воду, што значи да у свемиру постоји много потенцијалних места за живот.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво