У складишту музеја пронађена статуа Александра Великог

Мермерна глава једног од највећих освајача у људској историји пронађена је „у мрачном ћошку магацина“ Археолошког музеја у Верији, у северној Грчкој, саопштила је археолог Ангелики Котариди из грчког Министарства културе и спорта.

Претпоставља се да је скулптура настала у 2. веку пре нове ере – значи, око 200 година након што је Александар Велики умро 323. г. п. н. е.

Археолози су скулптуру првобитно пронашли у рушевинама једног грчког села, однели су је у складиште и одмах заборавили. Котаридијева наводи да све до сада нико у њој није препознао приказ најславнијег грчког владара.

Трагови времена и немара

Вршећи попис предмета у складишту, кустоси музеја случајно су приметили исклесану главу која се крила између сандука с керамиком. Котаридијева је навела да је „упркос траговима које су на његовом лепом лицу оставили време и несавесност, на скулптури запазила таласасту косу и поглед у даљину“, што су карактеристични атрибути с којима је представљан Александар Македонски у уметности.

Глава је током година претрпела оштећења као што је сломљени нос. „Била је посута малтером јер је негде у 18. и 19. веку коришћена као грађевински материјал, као део зида“, рекла је Котаридијева.

Дело се истиче и по томе што је тек трећа античка представа Александра Македонског која је пронађена у регији Македоније. Пошто је очишћена, археолози планирају да је крајем 2020. године изложе у Музеју краљевских гробница у Вергини.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи