Рециклирање у Индонезији

Индонезија је одувек имала велики проблем са отпадом, али сада је решила да га очисти. Град Сурабаја, на источној обали острва Јава, има три милиона становника и покренуо је иницијативу за смањење отпада. За грађане су развијени иновативни програми, а по одлуци градских власти, уместо карте путници могу да оставе пластичне боце на аутобуским терминалима или да „плате“ карту боцама.

Двочасовна аутобуска карта кошта десет пластичних чаша или пет пластичних боца, у зависности од величине. Град се нада да ће то помоћи у остваривању амбициозног циља, а то је потпуно избацивање пластичног отпада до 2020. године. Сурабаја је први град у Индонезији који примењује овај систем.

Иако се на тај начин рециклира само мала количина пластичног отпада, ако сви раде исту малу ствар – на крају се велики проблем може решити, напомиње студент хемије Лиа.

Према званичним подацима, пластика чини 15 одсто или 400 тона дневног отпада Сурабаје. Један аутобус може да прикупи око 250 килограма пластичних боца дневно, што је око 7,5 тона месечно.

Риза Адха Курниаван, менаџер Сурабаја баса, каже да за сада прихватају само пластични отпад, али да ће у будућности проширити систем на прихватање различитих врста отпада. Наш фокус је да укључивањем грађана у систем рециклаже – постанемо бољи у управљању отпадом.

Аде Ирма, студенткиња финансија из Центра за рециклажу, упоређује систем са банком: „Клијенти депонују смеће и повлаче новац. Али док редовна банка директно обрађује новац, овде прво обрађујемо смеће, а затим га претварамо у новац“.

Након прикупљања, етикете и чепови се одвајају и дају путем јавне лицитације компанијама које се баве рециклирањем. Новац зарађен путем лицитације одлази за финансирање аутобуског саобраћаја и одржавање зелених површина у граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи