Седа коса и боре нас можда нервирају, али старење носи много предности

Научници су на основу бројних истраживања утврдили да старост са собом носи низ предности. Са годинама постајемо толерантнији, мудрији, ослобађамо се главобоља, а стрес лакше подносимо.

Истраживачи са Универзитета у Мичигену закључили су, на основу анализе понашања 200 учесника у истраживању, да људи, како старе, као зрелији, друштвене ситуације сагледавају реалније.

Људи у шездесетим годинама показали су већу склоност ка компромису и мудром решавању друштвених сукоба у односу на оне млађе.

Док људи у младости доста уче и памте, и мозак служи као „сунђер за упијање информација“. Старије особе научено знање – користе и корисно употребљавају.

С тим у вези, психолози упућују на две врсте интелигенције: „флуидну“ и „кристализовану“. „Флуидна“ интелигенција, карактеристична за млађе особе, не користи стечено знање, већ служи за тренутно решавање загонетки, проблема, учење.

„Кристализована“ интелигенција код старијих особа, с друге стране, користи да се примене раније стечена знања и вештине, и то на сигуран и утврђен начин. Она с годинама постаје све јача.

Већа срећа и мање стресова 

Иако звучи неуобичајено, многи људи са старењем постају срећнији.

У једној студији, која је обухватила више од 1.500 становника Сан Дијега у доби између 21 и 99 година, научници су открили да су људи у двадесетим годинама били највише под стресом и у депресији, док су они у деветој деценији живота били највише задовољни.

Друга су истраживања такође проучила везу између старења и среће. Открила су да, како постајемо старији постајемо отворенији према људима и више им верујемо, а такви људи имају већу вероватноћу да буду срећнији.

Такође, старији људи често већ имају стабилну финансијску ситуацију, што је један стрес мање.

Финансијски стабилни и отворенији према другим људима, они који старе, постају и пријатнији у друштву и спремнији на компромисе, преноси mnn.com.

У студији у којој је учествовало 132.000 људи узраста од 21 до 60 година, истраживачи са Калифорнијског универзитета у Берклију осврнули су се на особине личности. Резултати су открили да људи постају пријатнији у друштву у четвртој деценији живота, и у томе настављају да се „усавршавају“ и касније, током шездесетих година, наводи Америчка психолошка асоцијација.

Психолог Сања Сривастава, додаје да такви резултати разбијају концепт „мрзовољних стараца“.

Они, не само да нису мрзовољни, већ и одавно не осећају несигурност која је карактеристична за „младе године“. Самопоштовање им је на високом нивоу, посебно око 60. године, наводе истраживања.

Без мигрена и знојења 

„Самопоштовање почиње да расте у раном детињству, остаје константно (али не опада) у адолесценцији, снажно се повећава у младој одраслој доби, наставља да расте у средњој одраслој доби, достиже максимум између 60 и 70 година, а затим опада у дубокој старости, наводи се у студији објављеној у часопису Psychological Bulletin.

Када је здравље у питању, познато је да се деца и млади често разболе услед боравка у школским и другим колективима, и то све док имуни систем још није потпуно развијен. Код старијих особа, прехладе су ређе, а имуни систем стабилнији.

Ако говоримо о женама, важно је поменути чињеницу да се код њих мигрене смањују са годинама.

Ако су покретачи мигрена хормони, сигурно је да ће се оне проредити после менопаузе, сматрају у Америчком удружењу за главобоље. Само десет одсто жена и пет одсто мушкараца старијих од 70 година и даље пријављује мигрене, преноси WebMd.

Поред мањих мигрена, са годинама се смањује и број знојних жлезда. Студија у часопису Applied Psichology открива да се жене у трећој деценији живота зноје више него жене у честој и седмој деценији.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво