Деца боље опажају него одрасли

Колико пута су нас деца од пет-шест година задивила и изненадила својим размишљањима! У том периоду они су и најотворенији за свет и нове спознаје. То потврђује и нова психолошка студија.

Док одрасли памте на основу тога да ли ће им то касније требати у животу – деца памте све.

Према речима психолога Владимира Слутског, деца се боље и брже прилагођавају променама баш због чињенице да ништа не игноришу.

Слутски је истраживање спровео у сарадњи с колегом Натанијелом Бланком и рад је објављен у магазину Developmental Psychology.

Истраживање је обухватило тридесет четири одрасле особе и тридесет шесторо деце од четири године.

Понуђени су им тестови на којима су била различита бића а задатак је био да их сврстају у две понуђене групе. У тесту су, такође, стављени елементи који не припадају ниједној групи и које су истраживачи означили као „небитне“.

Учесницима истраживања су редом приказивани разни елементи на екрану а они су их памтили и лако препознавали. У једном тренутку, истиче Владимир Слутски, замењена су правила и у фокус су стављени елементи из „небитне“ групе.

Та промена је збунила одрасле учеснике. Нису били у могућности да брзо уче нове елементе. С друге стране, деца су се лако снашла с новим задатком.

Слутски и Бланко додају да је врло јасно зашто се код одраслих јавио проблем. Њихова пажња била је усмерена само на оно што ће им требати.

Научници закључују да је селективна пажња корисна у свакодневном животу и раду; међутим, када желимо да се развијамо и долазимо до нових сазнања, требало би да будемо отворени као деца и да нам перцепција буде усмерена на све.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво