Епохално откриће код Александровца – пронађена још једна Жупска Венера!

Пола века после проналаска три монументалне фигурине Жупских Венера, на археолошком локалитету Витково пронађена је још једна, по димензијама можда и највећа, за коју се процењује да је стара скоро 6.000 година.

Богиња плодности од печене глине која припада Винчанској култури, односно периоду млађег неолита, откривена је последњег дана заштитних истраживања, због изградње локалне канализације.

Осим венере у истом ископу пронађени је жрвањ за млевење хране, као и остаци пећи, односно део некадашњег домаћинства.

„Сматра се заправо да је вероватно Витковачко поље религиозни центар Винчанске културе. Академик Борисав Јовановић је рекао, да је локалитет Витковачко поље пронађен пре Винче, да би се култура свакако звала Витковачка“, наглашава Сања Црнобрња Красић, археолог Завичајног музеја Жупе. 

Оригинали претходно откривених скулптура, Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa и Мадам де Витково, које су излагане у Копенхагену, Лондону и Ници, чувају се у Завичајном музеју.

С обзиром на то да од седамдесетих година налазиште у Виткову на 120 хектара није истраживано, Жупљани се надају да ће их најновије откриће још једном довести у жижу светске научне јавности и омогућити подршку надлежних институција. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво