Коприва – краљица корова

Коприва је широко распрострањена коровска биљка која успева широм планете. Расте свуда – на планини, у равници, на плодној земљи, на њивама, ливадама, у шумама, поред река и потока и на запуштеним површинама. Може да нарасте више од једног метра, а цвета од јуна до септембра.

Ова јестива и лековита биљка садржи гвожђе, калијум, калцијум, магнезијум, силицијум, бакар, цинк, фосфор, манган, као и витамине Ц, А, Б2, Б5 и К, биљне хормоне, стероле, танинску, мрављу, галусову и кремену киселину.

Врхови коприве беру се током целог периода – од раног пролећа до касне јесени, мада су млади листови најквалитетнији у рано пролеће.

Семе се сакупља лети и у јесен, а корен у рано пролеће и у јесен. Цела биљка може да се осуши и остави за зиму.

Биљка са богатом традицијом 

Стабљике коприве коришћене су још од бронзаног доба за израду тканина, а бије их глас да су за то боље и од конопље.

„Коприва се, као и друге биљке, бере по лепом, сувом времену, око поднева. Надземни део се сече маказама, никад се не чупа из земље. Изузетно је лековита и уједно приступачна биљка“, каже монахиња Атанасија Рашић из манастира Рукумија, ауторка више књига о самониклом, јестивом и лековитом биљу.

Лековита својства коприве позната су од давнина – још у античко доба коришћена је против реуматских болова. За лечење се користе чајеви, тинктуре и уља од коприве.

Коприва је природни лек против анемије, ублажава преобилно крвављење, чисти крв, подиже отпорност организма. Приписују јој се и антибактеријска, антивирусна својства. Помаже и код упале десни и ангине.

Пошто је и природни диуретик, доприноси снижењу крвног притиска, а користи се и код уринарних инфекција. Стимулише рад јетре и панкреаса, снижава ниво шећера у крви.

Помаже код нервозе, несанице, главобоље и екцема.

„Коприва је једна од ретких биљака која смањује дејство радијације, а корисна је и за опоравак људи који се лече радиотерапијом“, каже монахиња Атанасија.

Корисност коприве 

Користи се и у исхрани – од ње се праве сокови, чорбе, салате, пите, надеви, пире, а добра је и као додатак јелима.

„Коприва је индикатор плодног земљишта. Јако је корисна у пољопривреди, користи се за заштиту биља као инсектицид и за прехрану биљака као азотно ђубриво“, објашњава монахиња Атанасија и открива нам, затим, како се та средства праве.

За прављење инсектицида треба килограм свежих коприва потопити у десет литара воде и оставити их тако 24 сата. Уколико нема свежих коприва, на исту количину воде треба ставити сто до двеста грама осушених.

„Коприве не треба да буду потопљене дуже од 24 сата, јер препарат губи моћ. Треба их процедити и добијеним раствором попрскати биљке са свих страна. У ту сврху може да се употреби распрскивач или прскалица за воћке. Поступак може да се понови после неколико дана“, каже монахиња.

Да би се добило ђубриво од коприве, поступак је исти, али се коприве дуже држе потопљене у води, све док раствор не почне да пени.

Сваки дан га треба промешати дрвеним штапом. После неколико дана све поприма врло непријатан мирис, тако да ово ђубриво треба правити ван куће, а посуду делимично покрити.

Корен коприве помешан с водом може да се употребљава као шампон за косу и као детерџент за прање судова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво