Епохално откриће руских палеонтолога

На Таманском полуострву руски палеонтолози су открили готово нетакнуту лобању кавкаског еласмотеријума, врсте древног носорога, другу лобању ове врсте која је откривена на свету, али прву мужјака.

На Таманском полуострву, највећем полуострву Краснодарске покрајине и целог југа европског дела Руске Федерације, палеонтолози су имали више драгоцених проналазака, укључујући и остатке најмање 120 великих праисторијских животиња, али и део стеле из 5. века пре нове ере.

„Ове године пронашли смо остатке десетак слонова и три древна носорога, али најзанимљивији налаз је била готово цела лобања кавкаског носорога“, истакао је водећи истраживач Јужног научног центра Руске академије наука, Вадим Титов.

Важност овог налаза је што је лобања много боље сачувана од претходно пронађене, што је веома значајно, с обзиром на геолошки период из кога потиче, додао је Титов. Претходна коју је пронашао тим палеонтолога у вулканском блату припадала је женики и била је у јако лошем стању. 

Откривена лобања потиче из ране плеистоценске епохе и стара је између 1,2 до 1,4 милиона година. Има велику куполу са рогом и дужа је од једног и по метра. Титов верује да то значи да је овај носорог био дуг око четири и по и висок око три метра.

Лобања кавкаског еласмотеријума је допремљена у Музеј у Азову на конзервацију и рестаурацију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара