Петница привлачи полазнике са свих континената

Летњи програми у Истраживачкој станици Петница су у пуном јеку. Међутим, оно што ово лето разликује од претходних, јесте рекордан број студената из иностранства.

Због посебног начина рада и услова Истраживачка станица Петница постаје све препознатљивија на међународној мапи научно-образовних програма. То се потврђује и овог лета када је више него икада страних полазника у Петници.

„Управо смо испратили Међународну студентску школу астрофизике и космологије. Пре тога је била Школа модерне лингвистике, настављамо са машинским учењем које је у току, а организовно је у сарадњи са Мајкрософтом. Лето завршавамо са два специјализована програма из истраживања у области биолошких и биомедицинских наука, такође намењених студентима. Поред тога и наша 15. Међународна школа науке која је намењена мало студентима, мало старијим средњошколцима и она је успешно завршена. Овог лета имаћемо прилике да угостимо око 250-300 људи из преко 30 земаља света и то ће бити лепа прилика и за све оне који у Петницу долазе да размењују искуства и да много тога науче“, објаснио је програмски директор Петнице Никола Божић.

Међу средњошколцима у Петници има и око 20 одсто полазника који су из земаља бивше Југославије.

„Наши редовни програми намењени ученицима средњих школа су у току, лабораторије су испуњене до последњег места, раде на својим малим научним пројектима које су осмишљавали током целе године“, нагласио је Божић.

Кроз Истраживачку станицу Петница до сада је прошло око 50.000 полазника.

број коментара 0 Пошаљи коментар