Галактичко „цветање трешања“

На овој слици коју је направио свемирски телескоп „Хабл“, галаксија NGC 1156 подсећа на цветање трешања у пролеће. Бројни светли „цветови“ у оквиру галаксије у ствари су звездане јаслице – области где звезде долазе на живот.

Снажно светло новорођених звезда у овим областима исијава напоље и осветљава оближње џепове пуне водоника, доводећи до тога да гас сија карактеристичним љубичастим светлом.

Галаксија NGC 1156 се налази у сазвежђу Овна. Класификована је као неправилна патуљаста галаксија – што значи да нема правилан спирални или округли облик као друге галаксије, као и да је мања, иако има велико језгро у коме су звезде густо распоређене.

Неки од џепова гаса унутар NGC 1156 ротирају у супротном правцу од остатка галаксије, указујући да се догодио близак сусрет са другом галаксијом у прошлости NGC 1156.

Гравитација те друге галаксије, и хаос који је настао због те интеракције, могли су да изокрену ротацију материје унутар NGC 1156, стварајући чудно понашање које видимо данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи