„Хабл“ уочио спиралну галаксију која оставља без даха

Галаксије се јављају у различитим облицима и величинама. Један од главних типова галаксија који видимо у свемиру јесте спирална галаксија – што се посебно лепо види на снимку који је направио свемирски телескоп „Хабл“. У питању је галаксија NGC 2985, која се налази на више од седамдесет милиона светлосних година од нашег соларног система, у сазвежђу Велики медвед.

Сложена, скоро савршена симетрија која је овде приказана открива невероватну комплексност галаксије NGC 2985.

Бројни густо испреплетени краци шире се вртложно из сјајног средишта галаксије, и бледе полако расипајући се све док величанствена структура не нестане у празнини међугалактичког простора.

Хиљадама година, спиралне галаксије су се сударале са другим галаксијама, што је често доводило до тога да се оне сједине. Та спајања изменила су вијугаве структуре галаксија које су се судариле, изглађујући и заокругљујући њихове облике.

Ти објекти имају сопствених чари и лепоту која се разликује од лепоте спиралних галаксија из којих су настали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара