Неуролози успели да декодирају мождане импулсе у писани текст

Лекари су успели да претворе мождане сигнале за говор у писане реченице у истраживачком пројекту који финансира компанија „Фејсбук“, а који покушава да промени начин комуницирања са пацијентима са тешким ивналидитетом.

Мождани таласи који се бележе када човек намерава да изговори одређене речи могу се декодирати и претворити у текст брзином која омогућава готово природан ток разговора, показују резултати ове научне студије.

У овом тренутку, софтвер који очитава мождане таласе може да протумачи само одређене реченице које су смештене у његову меморију, али научници верују да је то довољно за почетак рада на конструисању много сложенијег и моћнијег система који ће моћи да преводи речи које особа покушава да изговори у реалном времену.

Лекари са калифорнијског Универзитета у Сан Франциску прихватили су овај изазов у нади да ће створити производ који ће парализованим људима омогућити да течније комуницирају у односу на постојеће уређаје који се контролишу помоћу покрета ока или покретањем мускулатуре по виртуелној тастатури.

„До данас не постоје протетски системи који омогућавају корисницима интеракцију брзином нормалног људског разговора“, напомиње Едвард Чанг, неурохирург и руководилац студије која је објављена у часопису Nature.

Истраживање које је финансирао „Фејсбук“, било је могуће захваљујући тројици пацијената са епилепсијом који је требало да буду оперисани. Пре него што је обављена операција свој тројици су на површину мозга уграђене електроде како би се установило у којој регији мозга настају епилептични напади.

Током боравка у болници, ова три пацијента су пристала су да учествују у истраживању доктора Чанга. Помоћу ових електрода снимане су мождане активности пацијената док су одговарали на девет постављених питања и док је од њих захтевано да прочитају листу од 24 могућа одговора.

На основу ових снимака мождане активности, Чанг и његов тим је конструисао алгоритам који је повезан са уоченим обрасцима. Софтвер је успео да идентификује готово тренутно, и то само на основу можданих таласа, које питање је пацијент чуо и какав је одговор дао, са прецизношћу од 76 и 61 одсто.

„Ово је први пут да је коришћен овакав приступ за препознавање изговорених речи и фраза. Важно је напоменути да смо то постигли користећи веома ограничен фонд речи, али у будућим студијама се надамо да ћемо успети да повећамо флексибилност и тачност онога што можемо да преведемо“, истиче члан истраживачког тима, Дејвид Мозес.

Упркос обог значајног пробоја, пред научницима стоје још бројне препреке. Један од највећих изазова ће бити усавршавање софтвера како би могао да преноси мождане сигнале са што већим фондом речи. То ће пак, захтевати алгоритме у којима ће бити унета много већа количина података, како можданих сигнала, тако и речи.

Наредни циљ ће бити „читање замишљених речи“, односно реченица изговорених у себи, јер овај систем чита мождане сигнале који се шаљу ка говорном апарату - уснама, језику, вилици и грлу. Међутим, неки пацијенти са повредама или неуродегенеративним променама неће моћи да их користе, већ ће им требати много софистициранији „читачи мисли“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара