Последњи од преостале српске „Аполо седмице“: Све бих поново урадио

Затворена пројекција филма „Аполо 11“, коју је организовала Америчка амбасада у Београду, одржана је у Дому омладине. После завршетка, публици се обратио Дејвид Вујић, један од седам Срба који су учествовали у реализацији првог слетања на Месец.

Осам година је 400.000 људи из 20 компанија напорно радило да би човек слетео на Месец. Међу њима, нашло се и седам Срба, који су допринели остварењу овог, до тада незамисливог, подвига.

„Посматрајући технологију која се тада развијала, моје колеге и ја смо срећни што нас гледају као пионире развијања система који су нашли пут у комерцијално тржиште многих индустрија. Та технологија унапредила је тадашњу за 20, 25 година“, каже Дејвид Вујић.

Научници и инжењери радили су непрестано на овом пројекту. Захтеви су били велики. Имали су око 1.000 инжењерских преправки месечно, али су на крају успели.

„То што смо урадили било је невероватно. Слободно могу рећи да се добар део развитка те технологије може приписати нашим људима“, истиче Вујић.

Њих седморица нису били само колеге, већ и пријатељи. Живели су и радили у Америци, али су неговали нашу традицију и били поносни на њу.

„Славили смо славе заједно. Ишли смо у Српску православну цркву у Лос Анђелесу. Поштовали смо наш идентитет и одржавали везу са нашим коренима“, присећа се научник.

Дејвид последњи живи члан српске Аполо седмице и врло радо се присећа и прича о својим пријатељима и колегама.

„Било је веома напорно, али узбудљиво. Сваки дан је био други дан, ново искуство, ново узбуђење, скоро па немогући задаци... Да ли бих све то поново урадио? Апсолутно“, закључује Вујић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво