Дијета као обавезна терапија

Нема дилеме – храна може да буде и лек и отров. Стручњаци константно износе нове чињенице о штетности одређених намирница али такође истичу и да посебан режим исхране готово код свих болести доприноси побољшању стања пацијената. Резултати двадесетогодишњег истраживања указују да се уз редуковану исхрану оболели од рака дојке лакше боре са болешћу и да шансе за опоравак могу бити много веће.

Канцер дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена. Више од половине жена оболи до педесете године, али се старосна граница последњих година све више помера ка млађој популацији, тако да су једнако угрожене и жене у тридесетим.

Много је фактора који утичу на настанак ове болести – од генетике, преко зрачења, до неодговорног понашања према сопственом здрављу.

 

Доскоро су на врху листе ризичних фактора били алкохол и цигарете, али све указује да су прекомерна телесна тежина и исхрана богата протеинима, а нарочито омега шест масним киселинама, међу „главним кривцима“ за рак дојке.

Најновија научна студија Медицинског центра „Мајмонид“ у Њујорку, коју су покренули стручњаци Америчке асоцијације клиничких онколога, носи важну поруку која ће многима помоћи: Ако сте оболели од канцера дојке, сматрајте обавезним да одете код нутриционисте који ће вам преписати дијету, то је обавезан део терапије!

Истраживачи су открили да дијета са ниским садржајем масти помаже да се смањи ризик од смрти од рака дојке.

Налази ове велике, дугорочне студије могу бити од великог значаја за милионе жена. Једна од њих је и Тали Ландо, ОРЛ хирург, која је учествовала у овој студији, али не као лекар, већ као пацијент. Њој је дијагностикован рак дојке пре пет година, када је имала 37 година.

После операције, хемиотерапије и зрачења, она је потпуно променила своју исхрану. Њени резултати су сада сасвим добри и успела је да победи опаку болест.

Нови подаци показују да је одлука оболеле особе да промени начин исхране од пресудног значаја.

Жене које су пратиле дијету са ниским садржајем масти имале су 21 одсто мањи ризик од смрти од рака дојке, а 15 одсто мањи ризик од смрти из било ког разлога у поређењу са женама које нису на исхрани са ниским садржајем масти, наводе у Америчкој асоцијацији клиничких онколога.

Реч је о веома значајном истраживању које је трајало двадесет година. Студија је пратила 48.835 жена у постменопаузи које нису имале рак дојке када су се уписале.

Једна група је усвојила дијету са мање масти, са свакодневним оброцима воћа, поврћа и житарица и смањила унос масноће на око 25 одсто укупних калорија.

Контролна група је наставила своју нормалну исхрану, са масноћом која је чинила око трећину укупних калорија.

У студији се сугерише да промене у исхрани не морају бити драстичне да би имале трајни утицај а суштина је у томе да се организму оболеле особе помогне како би се лакше борио, да се ојача имунитет, избаце отрови и уз другу терапију стекну веће шансе да се победи канцер дојке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се