Дејвид Вујић: Скептицима поручујем да је слетања на Месец било

Иако је изгледао као почетни, мало је корака у последњих 50 година имало снагу и важност оног првог – човековог корака на Месецу. Мало је познато да су у тој мисији учествовали и Срби. Један од седморице инжењера српске националности који су радили на америчком свемирском програму шездесетих и седамдесетих година је и Дејвид Вујић који је, гостујући у програму РТС-а, нагласио да је слетања на Месец било и да је мисија била успешна.

Сви који памте, данас се присећају где су били када су чули вест да је Армстронг крочио на Месец. Где сте Ви били? Шта је био Ваш посао у том тренутку и како сте пратили слетање?

Занимљиво је да смо били јако узбуђени, да смо осећали јако узбуђење поводом успеха „Аполове" мисије. Моје колеге и ја смо се налазиле на послу, многи су били у контролном центру како би пратили летелицу. Неки од нас су били у конференцијским салама који се налазе у производном погону у Калифорнији. Ја сам био задужен за надгледање развоја читавог пројекта. Сви смо били окупљени и надали смо се успешном слетању. 

Цела планета пратила је лансирање, стрепела да ли ће се посада вратити. Јесте ли ви у тиму имали дилему и имали сумњу у успех ове мисије?

Није било толико страха колико је било анксиозности и одређена доза забринутости. Међутим, већ почетком шездесетих година почели смо рад на пројекту и требало нам је девет година да развијемо читаву летелицу и читав пројекат. То је невероватан подвиг. Успех мисије је захтевао много тога, на пр. било је потребно 99 одсто квалитета и безбедности за нашу екипу. Ако говорим као неко ко је био тамо током лансирања, није било толико страха него смо осећали забринутост и читава организација и сви они који су били одговорни за инжењерски део пројекта осећали забринутост, али били су ипак донекле сигурни да ће бити успешан.

И 50 година после овог великог догађаја многи имају дилеме. Има и оних који тврде да се то никада није догодило и да је све изрежирано. Имате ли Ви неке недоумице у вези са мисијом у којој сте учествовали? Шта још треба да се разјасни о овом догађају?

Наравно, и даље има доста скептика у вези са тим да је „Аполо" заиста слетео на Месец. Многи верују да је читав тај програм снимљен у студију попут Дизниленда, али то није случај. Било је много презентација и фотографија које су направљене на Месецу и које су доказ слетања, али њих су људи погрешно тумачили. Видели смо слику Армстронга који ставља америчку заставу која се вијори на Месецу и одмах су скептици рекли да тамо нема ваздуха и да тамо не може да се вијори. Међутим, Армстронг је био веома свестан тога и закачио је попречне штапове како би застава могла да се вијори.

Друга ствар за коју су се скептици закачили била је примедба да се на неким фотографијама види одраз Армстронга на визиру кациге База Олдрина и питају се ко је то снимао. Скептицима одговарам да су то биле камере које су се налазиле на њиховим оделима о оне су снимале како су се кретали.

Покушали смо да срушимо све те дилеме скептика, међутим један део јавности и даље сумња у успех мисије, али то јесте била успешна мисија.

Готово пола века, више од 45 година, провели сте у аеронаутици и авио-индустрији. Има ли достигнућа, открића и подухвата у Вашој каријери које се може мерити са овим из 1969. године у јулу?

Након успешног слетања на Месец, било је много открића појавила се информациона технологија, лансирне ракете, имамо мобилне телефоне, наш комуникациони систем се веома развио. Наши инжењери су наставили да дизајнирају и развијају системе не само за истраживање свемира већ и за друге сфере. На пример, познато нам је возило Тесла које је развијено на темељу сазнања од тада.

Сада је систем свемирског истраживања безбедан и остварив. Било је и других напредака и у медицинској технологији који су започети у „Аполо“ програму где смо развили разне програме који су претеча разних открића данас. 

Ми приписујемо та достигнућа и Србима који су учествовали у том програму и генерално Србима, рецимо Тесла и Михајло Пупин имали су кључну улогу у успеху програма „Аполо“ и желим то да истакнем јер многи развоји и процене тестова могу њеихова су открића.  

Свих ових година изузетно сте ангажовани. Један сте од оснивача и председник Теслине научне фондације, потпредседник Српског института, члан Борда директора Пословног савета САД и Србије, како се прича кад год имате прилику подсећате на своје српско порекло. Како ћете, осим разговора о свемиру и мисији искористити боравак у Србији? 

Уживао сам у сваком тренутку у Београду и имао сам прилику да разговарам са многим људима о мисији. Имао сам веома густ распоред, али заиста сам уживао знајући да преносим поруку Србији и деци у Србији да им преносим нешто на шта могу да се поносе и после низа разговора и презентација, ја овде имам фамилију у Београду и надам се да ћемо имати један породични скуп пошто многи чланови моје фамилије се никада нису упознали, живе у различитим деловима Европе. Моја сестра живи у Калифорнији, али осим ње моја родбина је овде. Мој отац је емигрирао у Америку пре Првог светског рата и никада нисмо заборавили значај породице и Србије и зато бих волео да имам довиљно времена да посетим породицу и пријатеље које имам овде. 

број коментара 23 Пошаљи коментар
(субота, 20. јул 2019, 22:21) - anonymous [нерегистровани]

Staging

Naravno da jedan veliki deo Americke i svetske naucne inteligencije sumnja da je covek u to vreme mogao krociti na mesec.
Zbog velikog broja prevara koje su se dogadjale u proslom veku a i u ovom veku,u zvanicne izvestaje americke administracije retko ko da veruje.
Takodje informacijama vrlo vesto manipulisu i Rusi.Na zalost veliki broj Ruskih astrounauta je nastradao zbog suludih ideja njihovih komunistickih lidera tokom hladnog rata.
Sve vise dokaza da je Vladimir Iljusin bio prvi covek u svemiru a ne Gagarin

(субота, 20. јул 2019, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

Maravno da nije bilo

Jer da je bilo bijo bi i neki kontinuitet tokom poslednjih 50 godina a toga nema. To je jedina sfera tehnologiskog razvoja gde nema kontinuiteta. Da su bili na Mesecu bili bi vec i na Marsu. Jer kada je covek poleteo u letilici prvi put za 50 godina od tog datuma postignuta su ogromna dostignuca u avio tehnologiji, zar nije logicno da se predpostavi da bi slicno bilo i astronautici. Laz i nista drugo.

(субота, 20. јул 2019, 15:39) - Bojan [нерегистровани]

Naravno da je bilo

Naravno da je bilo sletanja na mesec, to je potvrdio i cestitao na tome tadasnji SSSR. Amerikanci i Sovjeti su bili,kao i danas u jednoj vrsti svemirske trke. Sovjeti su prvi poslali coveka u svemir,Gagarina, a Ameri Armstronga na mesec, bilo je to mnogo zasluznijih astronauta i pilota, ali oni su prvi u istoriji krocili u te prostore i to je cinjenica. Sovjeti bi dali tada sve da su mogli da posalju i na mesec posadu, ali je bilo neverovatno skupo,rizicno i tehnoloski komplikovano. Ameri su vec dali sve ,kako bi uspeli u toj trci, ne zaleci vec stradale astronaute i pre Armstronga ,ogromne novce i upotrebu svog tadasnjeg znanja . Ima mnogo zasluznih i stradalih pilota i astronauta i pre i posle ovih dogadjaja. Ali ovima se jednostavno posrecilo da budu prvi,a ovi drugi se i ne pominju. Tako je Amerika dobila trku za Mesec, a Rusi,tj Sovjeti,trku u svemir. Jednostavno,preskupo je i rizicno,cilj je bio samo dobiti trku.

(субота, 20. јул 2019, 13:33) - anonymous [нерегистровани]

Ma daj

Uporede radi koliko je tehnika napredovala tada nije postojao ni mobilni telefon koji je mogao stati u ljudsku šaku a sada vidimo i sami kako su napredni mobilni telefoni...Automobilska industrija i sve drugo je također napredovalo...Dugi niz godina NASA se šlepa uz Roskosmos jer nisu bili u mogućnosti da transportuju sami potrebštine do međunarodne kosmičke stanice. Tvrditi da su bili na Mjesecu prije 50 godina kosi se sa zdravim razumom i ja smatram da je to najveća laž u istoriji ljudskog roda.

(субота, 20. јул 2019, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

Давиде Вујићу Србендо

Хвала Вама и вашим колегама нашим Србима што се осветлили Србски образ.!

Ви то и данас чините својим доприносом у разумевању две државе и народа!Хвала!

Хјустоне имамо проблем? - Зови бре Србе.., Милојка.,Давида...

Живели нам!

(субота, 20. јул 2019, 13:20) - Goran [нерегистровани]

Apolo7

Amerikanci nemaju drugog posla nego tebi nesto da dokazuju!?

(субота, 20. јул 2019, 13:07) - Ravnogorac [нерегистровани]

NASA

Ako bi Gospodin izjavio da nisu bili na Mesecu,a 50 godina tvrde da jesu,nebi se smeo vratiti u Ameriku.Gospodin je Amerikanac,u Americi je rodjen.To da su Mesec obletali sa Apolom 9 i sa Apolom 10 moze se poverovati a da su sleteli na mesec vise sam nego skeptican.Za tako kratko vreme to postici u ondasnjim tehnoloskim uslovima prosto nemoguce,za osam godinna a od osnivanja NASA bilo je proslo11 godina.Da su sakupili sve najbolje inzinjere,ondasnje naucnike ovog Sveta, opet nije za poverovati.Sve to oko Meseca je zbog Sovjeta jer su bili ispred Amerikanaca sa sveemirskim dostignnucima.Gornji deo zastve jeste pio ucvscen,verovatno nekom sipkom,a donji nije,donji deo zastave se leprsao,zastava je okrenuta naopako,zvezdice su na levoj strani ne desno na americkoj zastavi.Na Mesecu nema atmosvera a onaa leprsa,cudno?Ipak su bili na Mesecu,jer suprotno ne mozemo dokazati.

(субота, 20. јул 2019, 12:48) - Nedo [нерегистровани]

Kako ....

evo ja bih i povjerovao ali djecu nikako da ubijedim u ovako nesto,molim za savjet.

(субота, 20. јул 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Nauka ?

Sami Amerikanci su priznali na Diskoveriju da su uspešno lažirali i da nikada nisu bili na Mesecu, sve je prikazano kako su lažirali tu celu priču. Ni tada 1969 g. ugledni profesori sa Beogradskog fakulteta nisu verovali toj Američkoj šaradi, laži. Danas posle pedeset godina ovakve priče su bezobrazno smešne ali i žalosne, jer hoće i posle 50 g. da od laži prave istinu, pa nikada laž ne može postati istina, zaista nikada.

(субота, 20. јул 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Idemo na Mars

Tehnologija prije 50 godina nije dozvoljavala spuštanje na Mjesec, ali je TV tehnologija tog vremena uspela koliko toliko da nam dočara taj čovjekov san. Let na Mars sa ljudskom posadom je danas sigurno 100% moguć uz savremenu 3D komjutersku animaciju i niko ne sumnja u uspeh. Očekivati je da se USA zastava zavijori na povetarcu Marsa, kao što je lepršala na povetarcu Meseca. Kauboji i ovaj put otimaju teritoriju na isti način kako su oteli Indijancima životni prostor.