Пола века од слетања на Месец – од идеје и говора пред Конгресом САД до говора у случају катастрофе

На данашњи дан пре тачно 50 година завршена је мисија „Аполо 11“ када је човек први пут крочио на Месец. Идеја је потекла од председника САД Џона Кенедија који је о томе говорио пред Конгресом. Мисија је окончана успешно, али да је постојала бојазан да може да се догоди катастрофа. У прилог томе говори и припремљен говор уколико све пође по злу.

Идеја о осмишљавању свемирске летелице са људском посадом која би слетела на Месец потекла је од америчког председника Џона Кенедија.

У свом обраћању америчком Конгресу, 25. маја 1961. године, Кенеди је рекао да верује да америчка нација треба да се обавеже да до краја деценије, то јест до краја шездесетих, доведе човека на Месец и безбеднога га врати на Земљу. 

Верујем да се ова нација самој себи треба обавезати да постигне циљ којим би пре краја ове деценије довела човека на Месец и вратила га безбедно на Земљу. 

„Ниједан пројекат у свемиру у овом раздобљу неће бити тако импресиван за човечанство и важнији у дугорочном истраживању и ниједан неће бити тако тежак и скуп за остварење. Ово је време да Америка преузме водећу улогу у свемирским истраживањима што би могло водити ка главној улози на земљи. Верујем да имамо све потребне ресурсе и таленте за ову мисију“, истакао је тадашњи председник САД. 

Мисија „Аполо 11“ окончана је успешно. После три сата хода по Месецу астронаути су се вратили на Земљу. 

Ипак, амерички председник Ричард Никсон, који је у време историјског пута на Месец био на челу САД, имао је спремљен говор под називом У случају катастрофе на Месецу.

Говор је био намењен потенцијалним удовицама астронаута као и читавој америчкој нацији. 

„Судбина је одредила да људи који су отишли на Месец да га истражују у миру и остану тамо да мирно почивају. Ти храбри људи, Нил Армстронг и Едвин Олдрин, знали су да нема наде за њихов повратак. Али такође су знали да у њиховој жртви постоји нада за човечанство. Ова два човека положила су своје животе најплеменитијем циљу човечанства – потрази за истином и разумевањем. За њима тугују њихова породица и пријатељи, за њима ће туговати њихова нација и људи из читавог света. За њима тугује и мајка Земља која се усудила своја два сина пошаље у непознато“, рекао би Никсон да је пре пола века све пошло по злу.

Писмо се данас чува у Председничкој библиотеци и Музеју „Ричард Никсон“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво