Пола века од слетања на Месец – од идеје и говора пред Конгресом САД до говора у случају катастрофе

На данашњи дан пре тачно 50 година завршена је мисија „Аполо 11“ када је човек први пут крочио на Месец. Идеја је потекла од председника САД Џона Кенедија који је о томе говорио пред Конгресом. Мисија је окончана успешно, али да је постојала бојазан да може да се догоди катастрофа. У прилог томе говори и припремљен говор уколико све пође по злу.

Идеја о осмишљавању свемирске летелице са људском посадом која би слетела на Месец потекла је од америчког председника Џона Кенедија.

У свом обраћању америчком Конгресу, 25. маја 1961. године, Кенеди је рекао да верује да америчка нација треба да се обавеже да до краја деценије, то јест до краја шездесетих, доведе човека на Месец и безбеднога га врати на Земљу. 

Верујем да се ова нација самој себи треба обавезати да постигне циљ којим би пре краја ове деценије довела човека на Месец и вратила га безбедно на Земљу. 

„Ниједан пројекат у свемиру у овом раздобљу неће бити тако импресиван за човечанство и важнији у дугорочном истраживању и ниједан неће бити тако тежак и скуп за остварење. Ово је време да Америка преузме водећу улогу у свемирским истраживањима што би могло водити ка главној улози на земљи. Верујем да имамо све потребне ресурсе и таленте за ову мисију“, истакао је тадашњи председник САД. 

Мисија „Аполо 11“ окончана је успешно. После три сата хода по Месецу астронаути су се вратили на Земљу. 

Ипак, амерички председник Ричард Никсон, који је у време историјског пута на Месец био на челу САД, имао је спремљен говор под називом У случају катастрофе на Месецу.

Говор је био намењен потенцијалним удовицама астронаута као и читавој америчкој нацији. 

„Судбина је одредила да људи који су отишли на Месец да га истражују у миру и остану тамо да мирно почивају. Ти храбри људи, Нил Армстронг и Едвин Олдрин, знали су да нема наде за њихов повратак. Али такође су знали да у њиховој жртви постоји нада за човечанство. Ова два човека положила су своје животе најплеменитијем циљу човечанства – потрази за истином и разумевањем. За њима тугују њихова породица и пријатељи, за њима ће туговати њихова нација и људи из читавог света. За њима тугује и мајка Земља која се усудила своја два сина пошаље у непознато“, рекао би Никсон да је пре пола века све пошло по злу.

Писмо се данас чува у Председничкој библиотеци и Музеју „Ричард Никсон“.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 20. јул 2019, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Teorije zavjere

Vide li se zvezde iz osvjetljenih gradova (ulice, zgrade, automobili) ili vide li se bolje negdje na livadi ili na selu? Da je snimano u studiju vidjele bi se zvezde, jer bi hteli da narod ne sumnja ali ne bi ni shvatili koliko tlo mjeseca sija da je na slikama ne moguce prepoznati zvezde. Za mnoge teorije zavjere postoje jefnostavna objasnjenja, samo treba ukljuciti razum a iskljuciti mrznju samo zato sto se radi o Amerima. Ruska Pravda je cestitala Armstrongu, ne i SAD-u tada. I Ruski koji su imali najbolja sredstva da sve to prate oko Apolo programa nikad nisu sumnjali, a mogli su izjaviti teorije zavjere, ali nisu jer su bili ozbiljna zemlja.

(субота, 20. јул 2019, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Sto nista nastavili napredovanje u osvajanju Meseca ako je sve to istina?

(субота, 20. јул 2019, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Pola veka od FILMA o sletanju na Mesec

Treba razlikovati te dve stvari. Ima i filmova o Deda Mrazu, pa ne znači da je stvaran lik. Čak na većini drugih filmova Amerikanci lepo i napišu da je proizvod mašte i da nema nikakve veze sa stvarnošću. Na ovom o Mesecu su zaboravili da dodaju. I zanimljivo kako na tom filmu nigde ne može čovek da viid zvezde. Kao da nije sniman pod vedrim nebom, nego u studiju. A svaka fotografija prepuna zvezda. I svaka fotografija je neuporedivo kvalitetnija od standarda za to vreme dok je svaki filmski snimak neuporedivo lošiji. I da ne idem dalje, koga zaista zanima već je odavno pogledao sve dokaze koji jasno pokazuju da nikakvog sletanja ljudi na Mesec nikada nije bilo.

(субота, 20. јул 2019, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

Najveca prevara

Mogli 69- te a ne moze posle. Dobro odradjeno u studiu.