Да ли климатске промене изазивају топлотне таласе у Европи

Континентална Европа данима бележи рекордно високе температуре, што је навело научнике да истраже колико су ови топлотни таласи повезани са климатским променама. У лето 2003. температура је скочила на 44,1 степен на југу Француске. Те године је због екстремне врућине умрло више од 70.000 људи широм континента.

Како је други топлотни талас у Европи 2018. године трајао три месеца, научници су убрзо изјавили да се то није могло догодити без људског фактора, односно, климатских промена изазваних људским деловањем.

Такви догађаји могли би се десити сваке године ако глобална температура порасте просечно за два степена, а ако је глобално загревање ограничено на 1,5 Целзијусових степени, такви таласи су предвиђени на сваке две до три године.

Очекује се да ће топлотни талас ове године бити краћи, али врло интензиван.

На југу Француске 28. јуна забележено је 45,9 Целзијусових степени, што је оборило све рекорде у тој земљи.

Међутим, Европа није једини део света који се суочава са изузетно високим температурама.

Индија и Пакистан су од средине маја под једним од најдужих топлотних таласа у новијој историји.

Током јуна, температуре у Њу Делхију порасле су на 48 Целзијусових степени, што је највиша вредност икад забележена у главном граду Индије, а до 21. јуна најмање 180 људи умрло је због превисоких температура.

Карстен Хауштајн, климатолог на Универзитету у Оксфорду, говорио је о томе шта се крије иза ових смртоносних догађаја и како научници процењују да ли се одређени талас топлоте може приписати климатским променама.

„Да бисте добили топлотни талас, потребан вам је топао ваздух на горњем нивоу атмосфере. Он долази са југа, из Африке. Ми смо заправо поставили рекорд 27. јуна, са температуром од 25,5 степени – један и по километар изнад Земљине површине“, навео је научник.

Како се те ваздушне масе на вишем нивоу претварају у температуре на површини – посебна је прича. Поједностављено речено, ваздушна струја у Европи дели хладнији ваздух на северу од топлијег на југу.

Понекад ова брза струја ваздуха изнад северне хемисфере постане веома влажна и у великим круговима се шири далеко на север и, на другој страни, све до северне Африке. То може да пренесе веома топао ваздух из Африке у Европу, који, ако неколико дана прелази преко Европе, може загрејати површину.

И даље се не зна прави узрок овом влажном струјном млазу, мада неки сугеришу његову повезаност са порастом температуре на Арктику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво