Ни вуна није као што је некад била

Климатске промене мењају свет. Велике катастрофе нас изнова опомињу да ипак недовољно радимо на „поправљању ситуације“. Изумиру биљне и животињске врсте, све се мења – од малих ствари, до оних које утичу на целу планету. Можда сте чули да ни мерино вуна није као што је некад била, али вероватно нисте помисли да је и за то крива клима.

Сваке године све је јачи топлотни талас који захвата аустралијски континент.

Последице високих температура не заобилазе ни људе, ни биљке, ни животиње. Ветеринари и фармери тврде да стока пати, а нарочито овце.

Њихова вуна је све краћа, не расте као пре, али зато расту цене. Вуна никада није била толико тражена.

У огромним сувим равницама Аустралије налази се рута мерино вуне, једне од најтраженијих вуна на свету, која је мерило квалитета.

Прве асоцијације на вуну су топлина, префињеност, луксуз, а најдрагоценије својство мерино вуне јесте природно регулисање температуре – са производима од те вуне никада није ни хладно, а ни превише топло.

Добро приања уз тело, не изазива алергије и дозвољава кожи да дише.

Није тешко схватити колико је озбиљан проблем када једна од најбољих вуна на свету мења своја својства услед лошег утицаја високе температуре.

Таква ситуација је унела пометњу на светској берзи вуне, те је сасвим логично да је оно чега мало има и најскупље.

Зато је квалитетна вуна постала ново бело злато у Аустралији (која је, дакако, водећи извозник мерино вуне).

За десет година цена се удвостручила, а тржиште вреди више од две милијарде евра.

Шишање оваца се обавља на сваких осам месеци и траје једну седмицу. То је веома напоран посао, а зарада, након ошишаних 150 оваца дневно, не буде већа од 500 долара.

Када се руно прегледа, класификује се и продаје према квалитету.

Следећа „карика у ланцу мерино руте" су брокери. Они свој посао обављају на основу узорака које показују купцима у Сиднеју на берзи вуне.

Зарада је добра првенствено због кинеских купаца. Више од 70 одсто купљене вуне иде у кинеске радионице, али су присутни и луксузни брендови.

Без обзира на то што су цене високе, фармери, научници, јавност, купци, продавци, сви су забринути јер квалитет мерино вуне слаби те ни производи од вуне нису као што су некад били.

Крива је клима – сагласна је већина, криве су климатске промене – тврде боље упућени.

У том смислу, због повољнијих климатских услова на нашим координатама, постоје људи који су схватили да ће уз мерино овце и њихову драгоцену вуну развити уносан посао у Србији.

Засада им добро иде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи