Вегетаријанска храна за мачке

„Не једем месо из различитих етичких и еколошких разлога, и радије не бих хранио ни своју мачку месом.“ Да ли мачке морају да буду месождери?

За разлику од паса и других сваштоједа, мачке су искључиви месоједи: задовољавају своје нутритивне потребе конзумирањем других животиња и имају већу потребу за протеинима од многих других сисара.

 

Једући месо, мачке уносе кључне хранљиве материје – таурин, арахидонске киселине, витамин А и витамин Б12 – које не могу у довољној мери добити из хране на биљној бази.

Без стабилног снабдевања овим хранљивим материјама, мачке могу патити од јетре и срчаних проблема, а да не помињемо иритацију коже и губитак слуха.

Идеална дијета за мачке се тако састоји углавном од протеина и масти добијених из малог плена, као што су глодари, птице и мали гмизавци и водоземци.

Неке мачке једу траву или друге биљке, али већина биолога се слаже да крмно биље служи само као дигестивна помоћ и даје ограничену хранљиву вредност.

Ветеринарка Марла Макџорџ, специјалиста за мачке у Медицинском центру за кућне љубимце у Портланду, тврди да је проблематично присиљавати мачке да буду вегетаријанци, да такве дијете не обезбеђују довољно амино-киселина потребних за добро здравље и да садрже сувише угљених хидрата које ове нису у стању да прераде.

Произвођачи комплетно вегетаријанске хране за мачке, псе и ласице кажу да је њихова безмесна понуда здрава и хранљива, да продужава живот многих мачака и паса и да позитивно делује на њихове здравствене проблеме.

Напомињу да већина уобичајене хране за кућне љубимце садржи масноће животињског порекла које узрокују накупљање масноће у артеријама, стероидне хормоне раста и антибиотике који су за кућне љубимце штетни исто колико и за људе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво