Свет на ивици „климатског апартхејда“ између богатих и сиромашних

Специјални известилац Уједињених нација за екстремно сиромаштво Филип Алстон упозорава да је потпуно реалан сценарио климатског апартхејда у којем ће богати искористити свој новац да избегну глад и климатске промене, док ће остатак света остати да пати.

Чак и да испунимо сада задате циљеве милиони ће бити осиромашени, истакао је Алстон, критикујући органе УН-а да су „очигледно неодговарајући“ да се на прави начин ухвате у коштац са овим проблемом.

„Упозорења и одбројавања неће спасити човечанство или планету од надолазеће катастрофе“, сматра Алстон.

Аустралијанац је део панела независних стручњака при УН-у, који је у понедељак предао свој извештај Савету за људска права.

Најсиромашнији на свету ће бити најтеже погођени растућим температурама, које ће условити мањак хране и сукобе.

Земље у развоју претрпеће најмање 75 одсто трошкова климатских промена, упркос чињеници да сиромашнија половина светске популације ствара тек 10 одсто емисије штетних гасова.

„Они који су најмање загадили ће бити највише погођени“, рекао је Алстон, упозоравајући да би ефекти глобалног загревања могли да пониште 50 година напретка у смањивању сиромаштва.

Алстон за своје тврдње наводи примере како се западне државе већ боре против екстремних временских услова.

Када је ураган „Сенди“ погодио Њујорк 2012. године, већина грађана остала је без струје, али је седиште „Голдман Сакса“ остало заштићено десетинама хиљада пешчаних џакова и генератором. Слично томе, приватни ватрогасци послати су да спасавају богаташке виле.

Превелика зависност на приватни сектор би водила „климатском апартхејду“, у којем би богати избегли последице загревања, глади и сукоба.

Међувладин панел о климатским променама упозорио је још 2007. године да ће најсиромашнији на свету бити најтеже погођени.

Јучерашњи извештај веома је критичан према мањку воље за предузимањем конкретних корака, упркос бројним упозорењима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи