Студенти завршили осму верзију „Друмске стреле“

Tим студената са девет факултета завршио је нову „Друмску стрелу“ која ће за два дана бити званично промовисана на Машинском факултету у Београду.

Пројекат израде прототипа тркачког аутомобила по угледу на „Формулу 1“ , студенти сваке године унапређују и сада је на реду осма верзија „Друмске стреле“ која ће бити свечано промовисана у понедељак, 24. јуна, у главном амфитеатру Машинског факултета.

Лазар Стојнић, студент Машинског факултета, координатор тима „Тенфоре – Друмска стрела“, наводи да на пројекту учествује око 50 студената, с тим да подтим за маркетинг и спонзорства ради и за „Друмску стрелу“ и за „Електричну стрелу“, односно за друго возило на коме такође раде.

„Тим „Друмске стреле“ је основан 2010. године и сваке године учествујемо на такмичењима са овим возилом које из године у годину унапређујемо. Смањујемо масу, повећавамо перформансе, покушавамо да се појавимо и вратимо са тих такмичења са много бољим резултатима и да то наше Удружење студентско-техничко такмичење дигнемо на виши ниво и да укључимо много нових пројеката и да подстакнемо студенте да раде“, објашњава Лазар.

Прошле године на такмичењу у Чешкој студенти су освојили пето место у трци издржљивости, што је најзахтевнија трка на целом такмичењу.

„Ту се вози 22 километра, а у ствари се испитује издржљивост самог возила, тако да нам је то један од већих успеха. Такође, смо и ранијих година освајали и четврто место. Прошле године смо освојили и шесто место у једној дисциплини на такмичењу у Италији, а ове године се надамо још бољим успесима“, најављује Ана Никчевић, студент Економског факултета, иначе координатор подтима за маркетинг и спонзорства.

Чланови тима пројекта „Друмска стрела“ су углавном са Универзитета у Београду и студенти са Војне академије. Укључени су Машински, Електро-технички, ФОН, Технолошко-металуршки факултет, Архитектура, Правни и Економски факултет, наводи Даница Васовић са Технолошко-металуршког факултета, чланица подтима за аеродинамику и дизајн.

„Рад на овом пројекту је употпунио она знања стечена на факултету пре свега зато што смо имали могућност да сагледамо цео поступак практичног рада у „Формули“. Такође, пошто сам са Технолошко-металуршког факултета, имала сам прилику да радим са разним материјалнима, да сагледам технолошке поступке и њихову примену на возилу“, каже Даница.

Још једна од ствари коју овај тим нуди је да се студенти сусрећу са разним компанијама које им помажу да остваре свој пројекат, а на тај начин доста студената који су прошли кроз овај тим од 2010. године, данас је запослено у тим компанијама, истиче Ана Никчевић.

Прво наредно такмичење на коме ће се појавити нова верзија болида „Друмска стрела“ почиње у Холандији 7. јула.

Што се тиче радова на електро-формули она је још увек у фази пројектовања. Лазар Стојнић верује да ће до краја године израдити комплетно возило, тако да се очекује да ће на јесен бити представљен и овај модел. Буџет није у потпуности обезбеђен, али како се напредује са пројектом, тако пристижу и потребна средства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво