Из школске клупе у предузетнике

Уз развој нових технологија, у нашој земљи је све више младих који би желели да покрену сопствени посао, али још немају стечено знање и искуство. Поједине средње школе код нас образују будуће предузетнике.

Наставни план и програм предмета предузетништво на образовном профилу техничар мехатронике у свим школама које га реализују је стандардан.

Специфичност тог предмета у раду са матурантима у Политехници – школи за нове технологије, јесте модеран приступ настави.

Код ученика се негује предузимљивост од првог дана, ангажују се лично и максимално су активни.

Циљ овог вида образовања је да се та предузимљивост прошири на све аспекте њиховог деловања.

„Ученици добијају мали истраживачки пројекат при коме треба да истраже шта је то АПР, где се налази АПР, шта се ради у АПР-у; да пронађу шта је то шифра делатности и открију због чега је она тако битна; да истраже шта су то шифре делатности, чему оне служе. Потребно је да размисле о сопственом бизнису самостално, са другом у некој мањој групи. Разматрају која би била шифра делатности за њихов посао. На сличан начин добијају у једном тренутку задатак да направе сопствени бизнис-план“, каже Валентина Младеновић, наставница машинске групе предмета.

Карактеристично је у тим ситуацијама да матуранти смисле нешто јако велико, што ће радити онлајн или као тзв. фриленсери.

Сам свој газда 

Кључна улога наставника у таквим ситуацијама је да их саветују како да размотре реалне послове које ће заиста моћи да региструју у својој земљи; да истраже у којој форми и због чега, које при томе порезе треба да плате и на који ће начин зарађивати.             

Како каже наставница Младеновић, испоставило се да је предузетништво постало један од омиљених предмета.

Рад на пројекту побуђује ученичко интересовање па се распитују код својих родитеља – колико плаћају струју, колико плаћају комуналије, колико би они плаћали то у свом сопственом бизнису. Разматрају начине за рекламирање посла, ако би га започели.

Специфично је још и то што се професори труде да им помогну тако што их током истраживачког поступка упућују на модерна истраживачка средства.

„Једно од средстава је подкаст – зове се Појачало и то је модерна форма намењена баш младим људима који желе да започну или су започели свој бизнис. Испоставило се да наши матуранти воле то да раде", додаје наставница Младеновић.                        

Борис Савић, ученик четвртог разреда на смеру машински техничар за компјутерско конструисање, каже да је машинску технику заволео још као мали.

Током школовања у Политехници највише му се допада што већинска настава укључује рад на рачунару. Посебно му се свиђа моделирање, зато што захтева доста вештина и знања, као и талента за дизајн.

„Наши наставници се труде да што пре почнемо самостално да радимо. Захваљујући настави која је изузетно квалитетна, ја сам већ сада стекао довољно знања у области софтверског моделирања, које примењујем у разним пројектима на којима приватно радим. У овој модерној области имамо сваке године такмичења, а ове године ја браним боје Политехнике", каже Борис.              

Као и многе његове колеге, жели да студира Машински факултет и сматра да му школа даје одличну основу за то.

Сврха овог предмета је да се ученици на најсавременији начин образују и у потпуности савладају алате које могу применити на сопственим пројектима. Стечено знање им може помоћи да квалитетно изаберу сопствени посао.

„Није поента да ли ће бити власници свог бизниса сутра или за десет година. Они ће захваљујући овоме боље разумети своје послодавце и систем у коме раде. Сматрамо да је то изузетан добитак за њих, за нас, као и за цело друштво“, закључује наставница Младеновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво