Пеглом стварају јединствене слике заборављеном сликарском техником – енкаустиком

Ко би рекао да пеглање некоме може да буде хоби, али ако уместо гардеробе пеглате папир – то онда добија потпуно другачији смисао. Ако не верујете да пеглање може да буде креативно, можда ћете променити мишљење када, попут Гордане Станковић, упознате још неке могућности пегле.

Гордана пеглом ствара оригиналне и јединствене слике, кроз које је оживела стару, готово заборављену сликарску технику – енкаустику.

„Дошла сам до неких сазнања да је енкаустика стара заборављена техника коју су користили Египћани приликом осликавања саркофага својих најмилијих покојника; када сам прочитала податак да се чувају неке слике из тог периода, између 1. и 4. века наше ере, била сам фасцинирана; схватила сам да је то нека врста вечите уметности“, каже Гордана.

У свет боја и нестварног колорита ушла је готово случајно, захваљујући очевом старом поклону. Од тада не престаје да слика пеглом, а хоби се претворио у озбиљну уметност.

„Нисам имала никакву пеглу код куће, али сам се сетила да ми је тата својевремено набавио малу путну пеглу која је могла да послужи за почетак. Нашла сам неки стари календар, дечје боје које су се увек вукле по стану и пробала.“

Модерна енкаустика 

Данашња енакустика је модернизована и прилагођена савременом добу. Ради се воштаним бојама, свећом и пеглом, а боје на сликама настале овом техником, необично су отпорне на време.

„Тренутно сликам само пеглом. Иначе, постоје инструменти и алатке за сликање овом техником – то су велике плоче, разни фенови који топе слику која је већ направљена, па се онда праве неки други облици“, каже Гордана, и додаје да јој је жеља да открије све тајне овог маштовитог и импресивног сликања.

Енкаустика одише посебном врстом уметничке слободе, а доказ за ову тврдњу су фасцинантни апстрактни мотиви на Горданиним сликама.

„На мојим сликама су углавном ти апстрактни мотиви који се преливају у све могуће мотиве и свако од посматрача види нешто сасвим друго. Ја, на пример, видим девојку, неко види коња. То ми је баш занимљиво и волим да тестирам људе, да им показујем своје слике. Никада не знам како ће слика испасти, али пошто је восак топљив и врло брзо може да се поправи пеглом, онда ја некада једну слику преправљам и по неколико пута док не дођем до жељеног ефекта“, закључује наша саговорница.

Ватромет боја и необични мотиви на њеним „пегланим сликама“ уникатни су и непоновљиви. Можда после ове приче и ваша пегла промени сврху. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво