Ласте доносе срећу пољопривредницима

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у оквиру такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“ трећу годину заредом награђује тоном кукуруза домаћинство којe има највећи број гнезда сеоских ласта. Уколико у свом домаћинству имате сеоске ласте, до 16. јуна поменутој организацији можете послати информације са бројем активних гнезда и на тај начин учествовати у такмичењу.

„Начини на које се бавимо пољопривредом имају огроман утицај на природу. Природна разноликост неког подручја јасно осликава одрживост пољопривредних пракси. Ако се бројност врста и јединки дивље флоре и фауне на неком подручју смањује, то је доказ да храну не производимо на мудар начин и да идемо у погрешном смеру", упозорава Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Врсте птица које настањују пољопривредна станишта сврставају се у најугроженије. Исту, горку судбину деле и лептири, пчеле, једногодишње биљке и бројне друге групе организама.

Модерна пољопривреда у великој мери угрожава животну средину, посебно кроз загађење воде, деградацију земљишта и емисије гасова стаклене баште.

Дугорочно гледано, очување пољопривредних екосистема је најбољи начин да се осигура будућа производња хране као најосновније људске потребе, наводи се у саопштењу Друштва.

„Недостатак хране, коришћење отрова у пољопривреди и рушење гнезда озбиљно угрожава сеоске ласте. Замирањем села и сточарства, нестају и птице које су добро познате нашим домаћинима“, појашњава Слободан Кнежевић, и додаје: „Сеоске ласте су један од симбола села, а да би тај статус и задржале, морамо подржати мала пољопривредна домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин. Њихов опстанак зависи од штала тих вредних домаћина у којима сеоске ласте свијају гнезда и проналазе инсекте којима се хране.“

Прошле године у такмичењу је учествовало 96 домаћинстава, а признање „Домаћинство које су ласте изабрале“ и вредну награду добила је породица Сање Петковић из Велике Плане са чак 80 активних гнезда сеоских ласта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво