Безбедност данас – сигурност сутра, увек и свуда

Конференцију "Coming IT Security" посетило је ове године више од 150 учесника из земље, региона и света. Кључна предавања на конференцији тицала су се сајбер сигурности, а предавачи су представили могућа решења заштите од различитих облика сајбер напада, укључујући и вештачку интелигенцију.

„Данас је веома важно да подаци буду безбедни, и у том смислу, заштита је увек битна тема конференције. На овој конференцији смо говорили и о ГДПР-у и томе шта се променило откако је дошло до његовог увођења и код нас“, изјавила је Јована Самарџић у име организатора конференције.

Будући да је потписала споразум о придруживању и сарадњи са Европском унијом (а самим тим што је и кандидат за чланство), Србија је обавезна да усагласи свој законодавни оквир са оквиром ЕУ. 

Самим тим, наш закон о заштити података о личности је донекле мање или више веран тој ГДПР уредби, уз једно ограђивање.

Још немамо донете подзаконске акте где бисмо могли да видимо конкретније разрађену примену, организациону пре свега, повезану с нашим законом.

„Што се тиче саме примене ГДПР-а, компаније и привредни субјекти у Србији могу бити обвезници његове примене докле год задовољавају неке критеријуме, тј. нуде робу или услуге лицима која се налазе на територији ЕУ, па тако и прате понашање физичких лица која се налазе на тој територији. Пракса ће показати како ће се одвијати сама примена тог правног акта који није правни акт Србије“, изјавила је правница Вишња Црногорац.

Она је додала да је скоро објављен извештај рада повереника, те да делује да су прошле године били изузетно активни.

„Делује да су привредни субјекти свесни својих обавеза. Имамо велико интересовање за оцену усаглашености пословања. Код нас послује доста компанија које су извозно оријентисане, не постоје више границе. Размена личних података је у одређеној мери предуслов за пословање“, казала је Вишња.

Доба вештачке интелигенције

Једна од најатрактивнијих тема у сајбер сигурности тренутно је употреба вештачке интелигенције.

Многе компаније појачавају употребу вештачке интелигенције како би унапредиле своје системе сајбер заштите.

Користећи вештачку интелигенцију, можемо урадити доста ствари за које би обични људи били онемогућени или би се, како кажу стручњаци, досађивали радећи их.

„Многа решења су фокусирана на превенирање сајбер напада. Најефикаснији учинак у спречавању таквих напада има тактика: детектовати, реаговати и напасти. Да би се то постигло, морате првенствено лоцирати напад, пронаћи скривене нападаче и оне који су непознати изван ваше мреже, што је изузетно тешко и захтева много људског рада“, каже Акос Бодис, оснивач компаније за IT решења "Yellow Cube".

„Зато сам на конференцији држао предавање о томе како наћи знаке ових напада унутар мреже и како имплементирати вештачку интелигенцију унутар мреже, како би првенствено открила опасност а потом и штитила од потенцијалних напада – пре него што се они остваре“, додаје он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво