Откривена до сада највећа радионица мајанских фигурица

Археолози су у Гватемали открили до сада највећу познату радионицу мајанских фигурица, која је била закопана више од хиљаду година. У тој радионици су се масовно производиле врло детаљно израђене фигурице које су највероватније имале значајну улогу у политичким обичајима Маја.

Откриће ове радионице било је потпуно случајно. Брент Вудфил, археолог са Универзитета Винтроп у Рок Хилу, у Јужној Каролини, сазнао је за њу од пријатеља из града Кобан у Гватемали, који су вршили грађевинске радове на свом имању.

Неколико месеци касније, Вудфил је дошао са колегама и на локалитету званом Арагон започео ископавање и снимање дроном.

Иако је сама радионица уништена због грађевинских радова, археолози су успели да прикупе више од 400 фрагмената фигурица и калупа за њихову израду, као и на хиљаде комада керамике, а то је више него што је пронађено у било којој другој радионици Маја.

 Улога фигурина у политичком и економском животу

Ове фигурице су имале кључну улогу у политичком и економском животу Маја. Сматра се да су их друштвено-политичке вође поклањале поданицима и савезницима како би озваничили и ојачали важне односе.

Претпоставља се да је радионица у Арагону била активна од око 750. до 900. г. То је доста раније него што су археолози мислили да је у овом региону постојао знаменит градски центар.

Изгледа да је град који је постојао на овом месту преживео, па чак напредовао, док су оближњи градови подлегли политичким превирањима која су три века прожимала свет Маја.

Научници се надају да би Арагон могао да открије неке важне доказе о томе како се политичка и економска моћ трансформисала током ове дуге и понекад тешке транзиције. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво