У „Мекдоналдс“ на биљни бургер

У свету је све више људи који траже здравију алтернативу када је исхрана у питању. Све је популарнија исхрана базирана на биљним протеинима, па су чак и неки познати светски ресторани брзе хране промовисали јеловнике без меса.

Канадске компаније и предузетници све више улажу у растући тренд који диктирају потрошачи, а то је здрава исхрана.

Неки велики ланци брзе хране почели су да промовишу своје јеловнике без меса широм Канаде и света, укључујући и „Мекдоналдс“, који је у Немачкој недавно увео и биљни бургер.

Бренд „Натс фор чиз“ је пронашао вегетаријанског кувара, који зна да све већи број потрошача жели алтернативу животињским протеинима.

Испоставило се да је Маргарет Кунс, директорка те компаније, била у праву, јер се њени производи сада налазе у 800 продавница широм Канаде.

„Сваке године смо повећавали приходе. Раст је био брз, нисам имала много тренутака да ухватим дах. Надам се да ће постати нормално да људи једу храну која их чини здравијим“, каже Маргарет.

 У канадске продавнице намирница недавно су уведени и „патији“, направљени од протеина из грашка. Полако се појављују и други брендови.

Мајкл Мекејн, генерални директор канадског месног гиганта „Мејпл лиф фудс“, такође „ускаче у вагон без меса“.

„Компанија је потрошила триста милиона долара да купи две водеће америчке фабрике протеина и уложила исто толико за изградњу фабрике 'без меса' у Индијани. То је област која расте више од 30 одсто годишње у овом тренутку. Недавно смо лансирали биљне хамбургере под брендом 'Лајтлајф''“, каже он.

Ове компаније добијају подстицај од самих потрошача, који чешће бирају протеинске намирнице на бази биљака.

Сви се слажу да овај тренд не доводи у питање потрошњу меса – продаја намирница на бази животињских протеина је и даље добра, као нпр. продаја сланине, која већ 20 година не опада.

Међутим, неки стручњаци кажу да ће исхрана базирана на биљним протеинима бити све популарнија јер је здрава и за људе и за планету. Аналитичар Роберт Картер каже да није реч о обичном, пролазном тренду. То ће бити дугорочни помак у прехрамбеним навикама, јер данас имамо много образованијег потрошача који зна више о храни коју једе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво