Kо је за ћуфту са протеином ларви?

Истраживачи Данског технолошког института покренули су пројекат којим се кухињски отпад враћа у јестиво стање. Они узгајају ларве хранећи их отпацима хране. Ларве потом суше, мељу и претварају у фини протеински прах. Њихова тежина може се утростручити за само десет дана. Идеја је да развију уносан посао, који је истовремено добар за планету.

Ларс Хенрик Лав Хекман, управитељ производње, ларве види као могућ извор протеина у будућности.

Сун Долвер Нигард из Данског технолошког института мисли да у будућности неће бити кухињског отпада, већ ће се сви вишкови хране користити као ресурс.

Јакоб Хармс, шеф локалног ресторана, сматра да ларве треба да уђу у прехрамбене производе ако их људи прихвате. Њему се допада идеја да у будућности своје госте послужи јунећом ћуфтом, која садржи 20 одсто протеина насталог од ларве.

Заговорници веће заступљености инсеката у прехрамбеној индустрији и они који сматрају да би ларве у будућности могле бити подобан извор протеина, имају неколико добрих аргумената: 

– Узгојем ларви емитује се сто пута мање угљен-диоксида него узгојем стоке, а оне заузимају незнатан простор.

– Већом конзумацијом инсеката могу се решити два велика цивилизацијска проблема: проблем недостатка хране који ће неизоставно наступити растом популације на планети и проблем пречишћавања отпада.

– Инсекти су део људске исхране од памтивека. А то што су на европским и америчким трпезама незнатно заступљени, приписује се културолошким факторима.

Има и контрааргумената, наравно, па се тако наводи и да је количина протеина и масти која се добија из скакавца, на пример, мања од оне која се уноси једењем говедине или сира.

Чињеница је да инсекти „на мала врата“ улазе на трпезе. Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО, од 2003. године ради на промовисању јестивих инсеката у многим земљама широм света путем публикација, стручних састанака и веб-портала о јестивим инсектима; кроз умрежавање и мултидисциплинарне интеракције са различитим секторима унутар и изван ФАО-а.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. јун 2019, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

Normalno da praktikuju

Kad nisu probali janje ili prase na raznju:)

(четвртак, 06. јун 2019, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

Insekti kao hrana

Van Evrope praktikuju mozda i hiljadama godina.