Зашто су нам ствари лепе? Одговор је у неуроестетици

Истраживања показују да појаве које су нам пријатне називамо „лепим“. То намеће филозофско питање: да ли су ствари лепе зато што су објективно лепе или зато што нам се свиђају? С друге стране, да ли нам се свиђају зато што су лепе по својој суштини или утисци о лепом потичу искључиво из нас самих? Неуроестетика каже да су ствари лепе зато што нам се допадају, а не обрнуто.

У ужем смислу, неуроестетика повезује две велике научне дисциплине: психологију и неуронауке, мада у ширем смислу, она укључује и друге дисциплине, као што су еволуциона биологија, па и филозофија.

Неуроестетика користи две опште методолошке парадигме које се стандардно срећу у когнитивним и афективним неуронаукма – технике мерења активности мозга и технике клиничких (неуропсихолошких) студија. Поред њих, неуроестетика користи и методолошки приступ који је специфичан за њен предмет – а то је квалитативно поређење карактеристика уметничког дела са принципима рада перцептивног система.

Др Слободан Марковић, професор Одељења за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, истраживачки се интересовао за неуроестетику у две линије: визуелна перцепција и психолошка естетика. О томе је говорио на предавању које је недавно одржано у оквиру циклуса „Све стране неуронаука“, у Научном клубу Центра за промоцију науке.

„Хтео сам да упознам публику са новим истраживањима неуралних основа естетске преференције. То је једна релативно млада област; још није позната ни људима који се баве неуронаукама, ни психолозима“, изјавио је проф. Марковић.

Успех неуроестетике

Постоје разне контроверзе у вези са тим на који начин су повезани неки неурални супстрати, пре свега, активност нашег мозга и неких супкортикалних структура са нашим естетским одлукама, естетским суђењем, естетским доживљајем. Истраживачи који се тиме баве заснивају истраживање на мерењу мождане активности врло грубим техникама, а у неким ситуацијама врсте естетског доживљаја не могу тако да се мере.

На пример, ако пролазите кроз музеј гледајући слике, не можете притом вући цео скенер који би снимао активности вашег мозга. Свакако, боље је имати више информација о неком процесу него мање. У том смислу, неуроестетика, као дисциплина формирана пре двадесетак година, има шансе да се конституише у неку теоријски чвршћу област. 

„Једини главни успех неуроестетике до сада, јесте да повеже нашу естетску преференцију (свиђање) са неким неуралним структурама које се иначе активирају при доживљају пријатности. Хедонички тон (уживање у нечему) уско је повезан са доживљајем лепог. Порука би била да је сваки наш ментални акт, или сваки део нашег менталног живота, заснован на неким неуралним процесима, али на који начин повезујемо своје феномене свести са тим неуралним основама, мора бити засновано на неким ригорозним истраживањима“, закључује проф. Марковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се