Деца су одраз својих родитеља, њихове гранчице и огледала

„Медицина је свеобухватан појам и недељива је на класичну и алтернативну медицину“, каже за Интернет портал РТС-а др Мирјана Мићовић, педијатар и директорка Првог дечјег фестивала здравља и знања „Холи, холи“ – који се одржава 1. и 2. јуна у Београду.

„Приступи лечењу и очекивани резултати су, нажалост,  различити када су ове две медицине у питању само због њихових ограничених могућности, али и ограниченог знања лекара и терапеута који се њима баве“, објашњава докторка која је утемељила и сада већ традиционални Фестивал здравља, као и Фестивал "Love and spirit".

„Класична медицина лечи, а алтернативна исцељује“, потврђује др Мићовић.

„Прва се ограничава на људско тело и психу, а друга посматра све нивое бића: од тела, преко емоција, душе, до социјалног окружења. Циљ и једне и друге је да пацијент превазиђе своје здравствене проблеме и настави са нормалним животом, али њихова интеграција омогућава да се за пацијента пронађе индивидуални, најбољи, најјефтинији и најефикаснији метод лечења. Онај који ће на најбољи могући начин покренути његове личне потенцијале“, каже докторка Мирјана Мићовић.

Интеграција о којој говори наша саговорница најбоље ће се схватити уколико се погледа програм Првог дечјег фестивала здравља и знања. Еминентни лекари, психолози и педагози говориће о фитотерапији и превентиви у педијатрији, енергетским основама живота и здравља, о ефикасним методама за лечење деце у кинеској медицини, те о јоги и ајурведи и деци, утицају окружења на пренатални развој плода, базалној стимулацији, дечјој игри као извору радости и здравља, библиотерапији, здрављу из природе... И то је само мали део богатог дводневног програма.

На Фестивалу „Холи, холи“ родитељи и стручњаци наћи ће одговоре на многа важна питања и сопствене недоумице, али за нас је много значајније поставити питање: због чега се деца данас разболевају?

Колико су болесна савремена деца

О томе шта педијатријска пракса показује – колико су деца данас болесна и од којих болести, за Интернет портал РТС-а говоре прим. др Љубица Луковић и др Јелена Јовановић, педијатри и чланице експертског тима ХОЛИ који ће учествовати на Првом дечјем фестивалу здравља и знања.

„Деца болују, наравно. Код њих је све брзо. Деца су одраз својих родитеља, њихове гранчице и огледала. Све што се дешава су стања која се мењају. Набоље или нагоре. Свака прича је посебна“, каже др Јовановић.

Прим. др Луковић примећује да деца нису болеснија, већ да чешће долазе код педијатра, и то углавном због баналних вирусних инфекција које не захтевају посебно лечење. „Организам није тако беспомоћан како често родитељи мисле“, истиче докторка.

Нове болести

Свако време носи са собом новине, па је занимљиво питање: Шта је данас ново и другачије у појави и развоју болести у односу на време од пре 15, 20 година?

Др Јовановић одговара: „Нова је брзина којом се лоше информације преносе, као и склоност да се у моду уведу лоше навике: екрани, бука, физичка неактивност, небављење сопственим дететом уз безброј изговора како треба тако“.

У порасту је и гојазност, нажалост, често и код предшколске деце, каже прим. др Љубица Луковић: „Лоше су навике у исхрани – шта се једе и пије, у којој количини. Физичка неактивност, а велика активност испред мобилних телефона, таблета и компјутера, доводе до проблема у статици целог тела“, објашњава докторка поентирајући: „Породица растрзана у трци за егзистенцијом понекад не препознаје приоритет квалитетно проведеног времена с дететом“.

Сагледавајући обрасце у развоју и разболевању савремене деце, др Луковић истиче да се најчешће разболевају деца која због вирусних инфекција беспотребно пију антибиотике. А др Јелена Јовановић указује на нешто можда још важније: „Маме немају поверења у своје природно знање и моћи – да доје, лече, уче своје дете...“

Због чега се деца разболевају?

Одговорима на ово питање докторке шаљу важну поруку: „Деца се разболевају јер не добијају оно што им природно припада и што су кроз векове имала: маму, игру, бајку, срећу и поверење“, каже др Јовановић.

Прим. др Љубица Луковић додаје да бактерије и вируси нису једини узроци болести. „Дете растрзано између родитеља који више не живе заједно, често при одвајању од ʼвикенд родитељаʼ одреагује онако како му је дозвољено – не жали се, не тугује, само се разболи“.

Каква је улога родитеља у исцељењу деце?

„Огромна. Ту су да покажу свом детету колико га воле, штите и имају поверења у њега и природу која лечи“, уверена је др Јелена Јовановић.

„Родитељи су кључан фактор у очувању здравља свога детета“, закључује др Луковић. „Све што раде за свој духовни развој, раде и за здравље свог детета. Важно је наћи времена за дете и када је здраво. Не терати га да се разболи да би мама и тата нашли термин за њега.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво