Дечак или девојчица? Одлучују очеви гени

Студија на Универзитету у Њукаслу, која је укључила хиљаде породица, помаже да се прилично поуздано утврди да ли ће будући родитељи имати синове или кћери.

Рад Корија Џелајтлија, истраживача на тамошњем универзитету, показао је да мушкарци наслеђују од својих родитеља тенденцију да имају више синова или кћери. То значи да ће мушкарац са много браће вероватно имати синове, док ће мушкарац са много сестара вероватно имати кћери.

Студија је обухватила анализу 927 породичних стабала. Она садрже информације о 556.387 људи из Северне Америке и Европе, а подаци сежу до 1600. године.

„Анализа породичног стабла је показала да то да ли ћете вероватно имати дечака или девојчицу ‒ зависи од наследних фактора. Сада знамо да мушкарци имају више синова ако имају више браће, као и да је већа вероватноћа да ће имати ћерке ако имају више сестара. Међутим, код жена то једноставно не можете предвидети", објашњава професор Џелајтли. Мушкарци одређују пол бебе у зависности од тога да ли њихова сперма носи X или Y хромозом. X-хромозом мушкарца у комбинацији са мајчиним X-хромозомом ствара женски плод (XX), а Y-хромозом у комбинацији са мајчиним X-хромозомом ‒ мушки (XY).

Студија Универзитета у Њукаслу указује на то да постоји ген који контролише да ли сперма мушкарца садржи више X или Y хромозома, што утиче на пол његове деце. Ген се састоји од два дела, такозваних алела, од којих је један наслеђен од сваког родитеља. У свом раду, професор Џелајтли показује да је вероватно да мушкарци носе два различита типа алела, што резултира са три могуће комбинације у гену који контролише однос Х и У гена.

„Ген који се преноси од оба родитеља, због чега неки мушкарци имају више синова, а неки имају више кћери, може објаснити зашто је број мушкараца и жена приближно уравнотежен у популацији. Ако има превише мушкараца у популацији, на пример, жене ће лакше наћи партнера, тако да ће мушкарци који имају више кћери пренети више својих гена, узрокујући да се више женске деце роди у каснијим генерацијама", наводи професор Џелајтли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво