Органска пољопривреда у Данској

Када је пре неколико година данска влада донела одлуку да се до 2020. целокупна пољопривредна производња модификује и претвори у органску, многима је тај циљ деловао прилично нереалан. Међутим, сада је већ извесно да су Данци на добром путу.

Глобални процват органског тржишта јасно показује да је све већи број људи који су спремни да потроше више у име квалитетније и здравије исхране. Такви услови тржишта, ако су на време препознати, доносе и велике економске добити, а оно што је још важније, такав тренд можемо да тумачимо и као најбољи знак спознаје сваког појединца до које мере је угрожен опстанак здравог живота.

Прва међу државама које су „најбоље" одреаговале на нове изазове јесте Данска, која је још пре неколико година почела да подстиче пољопривреднике да пређу на органску производњу и подржавала отварање великог броја нових фарми са органским производима. Више стотина милиона евра Данци су искористили на најбољи начин па се и у многим школама и другим институцијама форсира органска исхрана. Добар акциони план који је влада донела увелико је показао резултате и конкретну добробит која се одражава и на побољшање здравља грађана Данске, али и на све мањи негативан утицај човека на околину.

С друге стране, има и оних који се нису најбоље снашли и на време преоријентисали своју производњу на органску. Много фармера широм Данске нашло се у великом проблему. Не само да су запали у дугове већ су неки доживели и тотални банкрот. Само прошле године своје поседе су „затворила" 124 произвођача. 

Министарство заштите животне средине и даље се залаже за преусмеравање земљишта у области органског узгоја, траже се начини да се пречисти и оспособи дословно сваки педаљ плодне земље како би се она изнајмила онима који желе да се баве еко-пољопривредом, што даје реалне резултате.

Све што су Данци планирали, уз добро смишљене акције, реформе и економску подршку ‒ исплатило се. А оно на шта су посебно поносни јесте реформа школства. Као посебно значајни уведени су предмети о здравој исхрани, значају органске производње и начинима да се планета заштити од даље пропасти за коју је директно или индиректно крив човек.  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво