понедељак, 20.05.2019, 12:30 -> 18:31
Извор: РТС
Аутор: Наташа Тодоровић
У баченој храни стотине милијарди евра
На депонијама широм планете сваке године заврши чак трећина произведене хране која је употребљива, јестива и здравствено исправна и безбедна. Само у Европској унији развијене државе баце осамдесет осам милиона тона хране годишње. Цена бачене хране мери се стотинама милијарди евра, а много већи проблем су нерационално трошење природних ресурса и загађење животне средине.
У решавање овог глобалног проблема укључио се и Светски фонд за природу, који би ускоро требало да покрене пројекат спровођења одрживих решења у сектору угоститељства у Србији и Хрватској. Циљ је смањење бацања хране у хотелима, за почетак у Београду, Дубровнику и Загребу.
„То је заправо модел који ћемо ʼпресликатиʼ од Светског фонда за природу из САД и он подразумева смањење бацања хране, уз одрживо планирање. Хотели морају да науче како да паметно испланирају набавку хране која им је неопходна за припремање оброка, тако да на крају отпад буде ‒ ʼнулаʼ. Зато се и програм зове ʼzero food wasteʼ", каже Милена Драговић, ПР Светског фонда за природу у Србији.
Додаје да су забрињавајући подаци о томе колико прехрамбена индустрија загађује околину: „Чини се да често занемарујемо чињеницу да је она одговорна за чак четвртину укупне емисије гасова са ефектом стаклене баште на планети“.
Одржива производња и пре свега свест о томе како да рационално користимо ресурсе, неопходни су да би се смањили потрошња и бацање хране која, када се нађе на депонијама, односно у природи, доводи до озбиљног загађења животне средине.
Посебно је важна чињеница да би храна која се баци само у Европи, могла да нахрани двеста милиона гладних у свету.
Трећину укупне Земљине површине чине пољопривредна земљишта која служе за производњу хране, а чак 70 одсто укупне потрошње воде на свету одлази на њихово наводњавање. То је огроман систем који треба мењати из корена – од саме производње хране на њивама, преко транспорта и складиштења, до рафова у маркетима, истиче Милена. Закључује: „Имамо апсурдну ситуацију да се глобално баци више од милијарду тона хране, а истовремено осамсто милиона људи у свету гладује. Зато је врло важно да променимо своју свест и схватимо да не живимо у изобиљу и да је бацање хране ужасан луксуз".
Циљ Европске комисије је да до 2030. године смањи бацање хране за више од 50 одсто, јер одговорним и рационалним понашањем не штедимо само новац већ и спасавамо нашу планету.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар