Ко је „Ambopteryx longibrachium“

Кинески научници открили су нову врсту летећих диносауруса који су својим изгледом подсећали на шишмиша, преноси Си Ен Ен.

Ово откриће баца сасвим ново светло на процес како су се диносауруси развили у птице.

Фосилни остаци ове необичне врсте диносауруса пронађени су у Лиаонингу, на североистоку Кине, 2017. године и најпре су збунили Мин Ванга, кинеског палеонтолога и главног аутора студије објављене ове недеље у којој описује нову врсту.

Ванг је ове летеће диносаурусе назвао Ambopteryx longibrachium.

Даља истраживања су показала да је то уствари ситни диносаурус терапод с јединственим предњим удовима и мембранским крилима.

Фосил стар 163 милиона година други је у историји који показује диносауруса с крилима налик на шишмиша, иако је та особина видљива у праисторијским летећим веверицама, шишмишима и птеросаурусима (летећим гмизавцима).

Једини диносаурус са сличним особинама био је Yiqi, који је описан 2015. године.

Yiqi и Ambopteryx припадају малој породици диносауруса названих сцансориоптерyгидс.

Кина је била на челу многих открића нових врста диносауруса, посебно кроз пернате фосиле који су показали директну везу између диносауруса и птица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво