Најпопуларније лозинке на свету 123456 и реч password

Правилно креирање лозинке први је корак у заштити од злоупотреба на интернету, а најсигурнија је комбинација слова, симбола и бројева, указали су стручњаци поводом Светског дана лозинки.

Истраживања показују да је најпопуларнија лозинка на свету "123456", док се реч "password" налази на четвртом месту најчешће коришћених.

Према подацима глобалног истраживања Националног центра за кибернетичку сигурност Велике Британије, најпопуларнију лозинку на свету "123456" користи чак 23,2 милиона налога.

На другом месту је "123456789" коју има 7,7 милиона налога, саопштила је софтверска агенција Намикс.

Међу топ десет лозинки налази се и низ првих слова у горњем делу тастатуре, "qwerty", и сама реч "password" коју употребљава више од три милиона налога на свету, као и "абц123" и "111111".

Стручњаци из Намикса наводе да је да је корисник скоро увек најслабија карика у безбедносном ланцу и указују на значај образовања у правилном креирању лозинки.

Јан Келер из београдског одсека Намикса рекао је да проблем настаје када лозинка није јединствена и довољно јака.

"Дешифровање је лако уколико су речи које се користе генеричке и лако претпостављене попут личних имена, датума рођења или назива омиљених бендова што угрожава сајбер заштиту", навео је он.

Најлакши пут до јаке лозинке је употреба речи које кориснику због нечега значе и њихово комбиновање са симболима и бројевима.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво