Како је настао лик савременог човека

Свој одраз у огледалу посматрамо сваки дан, али се ретко запитамо како је настало наше лице.

Знамо да смо црте наследили од наших предака. Највећи утицај, према мишљењу научника, ипак је имала еволуција. Наше лице заправо је резултат милиона година еволуционог развоја.

Осам научника сарађивало је на студији која је недавно објављена у часопису  "Природа Екологије и Еволуције". Међу њима је био и проф. Вилијам Кимбел са Државног Универзитета у Аризони. Ако се има у виду еволутивни развој човека, његовог хода и употребе руку, дошли су до спознаје да се заједно са тим мењала и вилица, нарочито величина зуба.

То је било повезано са начином исхране човека. Мењала се и величина лобање, али и мозга. Човек је био способан да прилагођава околину својим потребама, тако и саму исхрану. Како научници кажу, прелазак на другу врсту исхране, буквално је одредио израз нашег лица. Према њиховим речима дословно смо постали "оно што једемо".

Како су се услови живота мењали, тако се човек одређивао према приликама у којима је живео. Временске прилике одредиле су шта ћемо јести. Човек је развијао алатке и користио их за припрему хране. Месо и биљке почео је да ситни. Све то, још пре два милиона година, утицало је на то да се створи софистициранија вилица уместо јаке и снажне каква је била код првих предака. Лице је тако добило нежнији израз.

Професор Кимбел истиче: "Ми смо производ наше прошлости. Посматрајући лобање и вилице предходних врста видимо како је еволуција утицала и на наш изглед данас."

Иако ова студија показује оно што смо учили вековима од појаве еволуционе теорије и сада експериментално то показује, постоје и поборници креационизма који верују у постанак врста онакве какве оне јесу, те да се ту ништа није ни мењало.

Верује се да је и Аристотел тврдио да су врсте које постоје на земљи одувек биле ту, такве какве јесу. У сваком случају, лица која данас имамо јесу резултат векова и предака чије гене носимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво