Да ли људи имају шесто чуло – за магнетизам?

Птицe, рибе и друга створења могу да осете Земљино магнетно поље. Ова способност је позната као магнеторецепција и многе животиње је користе за навигацију, да лакше пронађу свој пут на великим удаљеностима. Научници се већ дуго питају да ли ту способност имају и људи. Најновија истраживања можданих таласа указују да људи имају „шесто чуло“, али за магнетизам.

На Kалифорнијском институту за технологију, у Пасадени, научници су открили да људи обликују јасан образац можданих таласа када су изложени магнетном пољу, које је једнако снажно као Земљино.

Откриће је доказ да људи реагују на Земљино магнетно поље, а да то ни не знају. Још није јасно како наши мозгови могу да искористе ту информацију. Биофизичар Kан Kуси са Универзитета у Пекингу  истакао је да су ранија испитивања такозваног магнетног чула код човека, давала различите, помешане, резултате.

„Ново откриће је највероватније велики корак ка људском магнетном чулу“, изјавио је Kуси.

Хватање таласа

Током експеримента, 26 људи је село затворених очију у мрачну, тиху комору, која је била обложена електричним завојницама. Направљено је магнетно поље које је исте јачине као природно магнетно поље Земље.

Истраживачи су могли да подесе електричну струју која пролази кроз завојнице и на тај начин усмеравају магнетно поље у било ком правцу. Свака особа је носила капу која је снимала активност мозга, док је магнетно поље мењало правце.

Научници су упоредили та очитавања са очитавањима других ситуација где се магнетно поље није померало.

Стручњаци су се фокусирали на алфа таласе мозга, који доминирају када неко седи мирно и не ради ништа. Алфа таласи се иначе смањују када користимо чула укуса, мириса, додира или слуха. Међутим, у овој ситуацији мировања, промене у магнетном пољу покренуле су промене у алфа таласима људских мозгова.

За људе у комори, који су били окренути ка северу, магнетно поље је било окренуто ка поду. То је правац Земљиног магнетног поља у северној хемисфери. Ротирање поља лево од североистока према северозападу смањило је висину алфа таласа у просеку за 25 процената.

Та промена је била три пута јача од промена алфа таласа које су регистроване у ситуацији када магнетно поље није променило правац. Оно што је занимљиво, јесте да мозгови људи нису показали никакав одговор када је магнетно поље било окренуто према плафону. То је правац Земљиног поља у јужној хемисфери.

Откриће за које се још не зна сврха

Ако се ови резултати потврде, поставља се питање: Зашто људи реагују на поља према доле, а не према горе? Тим стручњака мисли да је одговор у томе што мозак узима магнетне податке, извлачи их и користи само ако има смисла.

Џозеф Kирсвинк, неуробиолог и геофизичар са Kалифорнијског института за технологију, сматра да људи који су учествовали у истраживању, осећају силазна магнетна поља као природна, а узлазна као неприродна, јер су дошли из северне хемисфере.

Животиње које могу да осете магнетизам, могу да искључе своје унутрашње компасе када наиђу на чудна поља која их могу довести у заблуду. Ова идеја се научницима чини прихватљивом, али треба је тестирати на људима са јужне хемисфере.

Још једно питање је како наш мозак открива Земљино магнетно поље. Тачан одговор је још увек мистерија, али аутори те студије сматрају да сензорне ћелије које садрже магнетни минерал (магнетит) могу објаснити обрасце можданих таласа.

Тај минерал је пронађен у пастрмки која осећа магнетна поља, а постоји сумња да је пронађен и у људском мозгу. Будући тестови би требало да потврде или оповргну ову идеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво