Краљевски пингвини постају жртве глобалног отопљавања

Научници су утврдили да је друга по величини колонија краљевског пинвина на Антартику нестала.

На хиљаду младих женки краљевског пингвина удавило се у Веделовом мору 2016. године у снажној олуји. Од тада ова колонија која је настањивала Брантов ледник не показује знаке опоравка.

Трагични губитак колоније у заливу Халеј пријавио је тим Британске антарктичке експедиције који је њихов нестанак утврдио помоћу сателитских снимака.

Доктор Питер Фретвел и др Фил Традан кажу да је колонија, која је деценијама имала између 14 и 25 хиљада парова, нестала преко ноћи. Претпоставља се да женке нису биле довољно стасале да би могле да пливају у тренутку када се ледник распао.

Британски арктички тим верује да су после тог катастрофалног губитка 2016. године одрасли примерци или отишли на нову локацију или немају простора за парење.

Поред тога, научницима је и даље нејасно зашто се ледник у Брантовом заливу није поново формирао још од тада, зато др Традан мисли да је то важно упозорење за оно што нас очекује.

„Није ништа необично што се колонија преместила или није успела да се обнови, већ је проблем што се сада примећују неки поремећаји на овом станишту који се нису дешавале последњих 60 година“, истиче др Традан.

Научници верују да би колонија била ионако осуђена на пропаст, јер се Брантов ледник све више одваја од Антарктичке плоче.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво