У Церну се поново вијори српска тробојка

Крајем прошле године Србија је постала 23. чланица Европске организације за нуклеарна истраживања, а чланство је данас прослављено свечаним пријемом у Женеви. Премијерка Ана Брнабић од Церна очекује резултате у науци и привреди. У тој организацији већ учествује 55 домаћих сарадника, а уз Израел, Швајцарску и Норвешку, Србија је четврта земља ван Европске уније са пуноправним учешћем у Церну.

Подизањем тробојке у Женеви, Србија се вратила у највећу научну лабораторију на свету. Од придруженог до пуноправног чланства прошло је седам година. Научници из Србије сада су и званично део тима који открива највеће тајне свемира.

„Ово је историјски дан за научну заједницу Србије са којом сарађујемо годинама. Мада смо и у протеклом периоду делили исту мисију и циљеве. Један од најважнијих циљева је обука научника, али и образовање шире јавности“, рекла је Фабиола Ђаноти, генерална директорка Церна. 

„Церн нам је за 65 година дао одговоре на бројна питања, а уједно нас је подстакао да развијамо технологије и вештине које се примењују за добробит друштва. Наше српске колеге дуго сарађују са нама на различитим експериментима. Драго ми је да сада седимо за истим столом и делимо одговорност за будућност“, истакла је председница Савета Церна Урсула Баслер.

Као део Југославије, Србија је 1954. године била међу оснивачима Церна. Напустила га је из економских разлога после седам година. Сада је прва држава из региона са пуноправним чланством, а то ће је коштати два и по милиона швајцарских франака годишње.

„Мислим да је важно у оном послу који покушавамо да урадимо, а то је да заснујемо друштво и економију засновану на знању, иновацијама, технологији. Такође је изузетно важно за наше младе научнике и генерално за нашу научну заједницу и надам се да ће ово бити још један сигнал за младе научнике, истраживаче да остају у Србији“, оценила је премијерка Србије Ана Брнабић.

„Ово је заиста велики дан за науку. Мислим да је велика ствар и за наше наставнике који се обучавају овде да би предавали бољу физику, да би одгајили неког Пупина или Теслу поново, али и шанса за нашу привреду“, објаснио је министар просвете Младен Шарчевић.

У плану је и именовање официра за везу који ће бити задужен за привредну сарадњу Србије и Церна.

Церном влада наука. Ту су се родиле многе идеје које су промениле свет. Међу њима је и www, односно светска мрежа за претрагу интернет садржаја коју користе милијарде људи широм света. Можда ће нека од будућих открића имати потпис српких научника из Церна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво