ЕУ спрема милијарде евра за „свемирски билијар“

Научници и политичари окупили су се у Бриселу да би сковали план за истраживање свемира који ће изводити агенција Европске уније. Одлучено је да се за период од 2021. до 2027. године, издвоји 17 милијади евра.

Европски парламент одобрио је предлог Европске комисије да у следећем дугорочном раздобљу (2021-2027) ЕУ издвоји 16,9 милијарди евра за даље оснаживање улоге ЕУ у области истраживања свемира.

Нови свемирски програм ЕУ предвиђа већа улагања у активности на истраживању, као и прилагођавање новим потребама и технологијама, уз истовремено јачање аутономног приступа Европе свемиру.

„Наш је план јасан: одржавати и надограђивати постојећу инфраструктуру за 'Галилеја' и 'Коперника', повећати употребу свемирских података, подстицати иновативна новооснована предузећа која чине приватни сегмент свемирских летова и повећати сигурност Европљана“, рекла је европска комесарка за унутрашње тржиште и индустрију, Елзбиета Биенковска.

Како је додала, та амбиција је претворена у конкретан програм, тако да Европа остане светски предводник у свемирском сектору.

Око 200.000 стручњака запослено је у свемирском сектору Уније.

Због тога је кључно, сматрају посланици, на свим нивоима подржавати развој напредних вештина у секторима повезаним са свемиром те подржати активности образовања и оспособљавања.

Европска комисија је предложила да се све постојеће и нове свемирске активности обједине у јединствен програм, чиме ће се програми „Галилео“, ЕГНОС и „Коперник“ спојити у један програм, па ће им се додати две нове иницијативе, SSA и "Govsatcom".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво