Поклони за 50. годишњицу Планетаријума

Нови пројектор за планетаријумске пројекције и реновирање Планетаријума на Калемегдану поклони су за 50. годишњицу његовог постојања.

Београдски планетаријум је један од два планетаријума у Србији, који је незванично почео са радом 1969. а званично 1970. године. Налази се у саставу Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, једног од најстаријих астрономских друштава у Европи и најстаријег на Балкану. Смештен је у посебно прилагођеном оријенталном амаму из 19. века у Доњем граду Београдске тврђаве.

Бранко Симоновић, из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ наглашава да је за ових 50 година постојања зуб времена оставио доста трага на Планетаријуму јер у њега није много улагано до сада.

„Захваљујући доброј вољи и одговорности неких људи добре воље и једне компаније која је желела да помогне, окречен је унутрашњи пројекциони свод куполе који је веома важан. Поред тога донирали су нам и један видео-бим пројектор што је нама иначе основно средство за рад“, наводи Симоновић.

Међутим, додаје, остаје чињеница да је Планетаријум системски угрожен и да је у врло лошем стању. Проблеми спадају у домен грађевинских радова и захтевају ангажман одговарајућих стручњака. Пре свега, највећу опасност представља влага. Положај објекта у близини реке, подземне воде али и време, утицали су на то.

Планетаријум је дидактичко средство које помаже у приближавању астрономије, пре свега деци, на занимљив и очигледан начин. Помаже да се прикажу и објасне геометрија неба, астрогнозијске теме, а уз секундарне садржаје и пројекције, омогућава и шетњу сунчевим системом, космолошким размерама васионе и много тога још, објашњава гост Јутарњег програма.

„Процењујемо да је до сада кроз Планетаријум прошло сигурно безмало пола милиона људи, а посебно деце, тако да би баш због тога требало посветити више пажње овом простору и заузставити његово пропадање“, сматра Бранко Симоновић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара