Пронађене игле за тетовирање од људских костију старе 2.700 година

Комплет од четири сићушна чешља из полинежанске Kраљевине Тонга могао би бити међу најстаријим комплетима за тетовирање на свету.

Алатке за тетовирање деценијама су биле у складишту Аустралијског националног универзитета у Канбери. Тим истраживача недавно је поново проценио артефакте и открио да су чешљеви, од којих су два направљена од људских костију, стари 2.700 година.

Археолози знају да се у неким културама тетовирање практикује још од праисторије. На територијама од Сибира до Египта пронађене су мумије са видљивим тетоважама на кожи. Тако је мумија леденог човека Еција, пронађена 1991. г. у Алпима и стара 5.300 година, имала 61 тетоважу. Неки истраживачи сматрају да те тетоваже нису имале декоративну функцију већ да су направљене као медицинска обележја, вероватно за неку врсту акупунктурне терапије.

„На подручју Океаније нису сачуване мумије које би нам помогле да откријемо када су људи први пут почели са традицијом тетовирања јер кожа не може да се очува у тропској клими. Због тога морамо тражити мање директне трагове, као што су оруђа", истичу аутори научног чланка, Џефри Кларк са Аустралијског националног универзитета у Канбери и Мишел Ленгли са Универзитета Грифит у југоисточном Квинсленду.

Тек недавно археолози су почели да препознају праисторијско оруђе које је коришћено за израду тетоважа. Године 2016. спровели су експеримент којим је доказано да су се 3.000 година старе алатке од вулканског стакла највероватније користиле за тетовирање на Соломонским Острвима. Прошле године је други тим научника пронашао у 3.600 година старом гробу америчких староседелаца у Тенесију игле за тетовирање направљене од ћурећих костију. У фебруару ове године археолози су известили да су идентификовали 2.000 година стару иглу од бодљи кактуса званог бодљикава крушка ‒ као алат за тетовирање древних Пуебло народа из Јуте.

Спој сећања и идентитета

Тетовирање је изузетно значајна традиција у пацифичким културама. Полинежани верују да се човекова мана, његова духовна снага или животна сила, приказује на његовим тетоважама. Крајем 18. века британски капетан Џејмс Кук пренео је Европљанима причу о сложеном украшавању тела које је видео током својих путовања на Пацифику. На Тонги су се подсмевали људима без тетоважа, кажу Ленглијева и Кларк, а многи од њих су у 19. веку, када су европски мисионари угушили традицију, ишли на Самоу како би урадили традиционалне тетоваже.

Мали чешљеви са Тонге пронађени су на древној депонији током ископавања на археолошком налазишту на острву Тонгатапу 1963. године. Артефакти су однети у складиште Аустралијског националног универзитета у Канбери и сматрало се да су нестали у пожару. Међутим, када су алатке пронађене нетакнуте 2008. г., истраживачи су одлучили да методом радиоактивног изотопа угљеника одреде њихову старост. Тако је утврђено да су чешљеви за тетовирање стари 2.700 година и да су два направљена од костију морских птица, а друга два од људских костију.

Чешљеви за тетовирање од људских костију можда указују да су се људи трајно обележавали алаткама направљеним од костију својих рођака, а на тај начин су у свом уметничком стваралаштву могли да споје сећање и идентитет, сматрају Мишел Ленгли и Џефри Кларк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво