Еволуција вукова

У данашњем свету видимо резултате дуготрајне еволуције која као да се завршила. Но иако изгледа као да се више ништа не помера и не напредује, еволуција се стално одвија. Генетичке и морфолошке карактеристике се мењају. Али не само оне. Мења се и понашање јер се свако живо биће прилагођава променама у свом окружењу. Научници су промене у понашању вукова открили пре десет година и на основу више знакова, сматрају да је њихова еволуција у пуном јеку.

Вукови су плашљиве и неповерљиве животиње, осетљиве на промене. Посматрање вукова усред природе је изузетно тежак задатак. Обично живе у великим равницама, на планинама или у шумама. Завијање је начин њиховог споразумевања на даљину, између чопора.

Зашто вукови једу само главе лососа

У септембру многе животиње уживају у доласку лососа. Међу њима су, свакако, и вукови. Сигурно је да парење лососа изазива промене у исхрани канадских вукова. Можда их је управо тај феномен натерао да се окрену морском окружењу.

У телу лососа живе паразити од којих вукови могу да се разболе ‒ реч је о пантљичарама, које у цревима сисара могу да порасту и до двадесет метара. Оне су смртоносне за вукове а опасне за људе. Зато аутохтоно становништво кува рибу како би уништило ларве паразита које се у њој налазе. Било је потребно много година како би вукови научили да су ови паразити штетни по њих. Дакле, вукови не еволуирају само због прилагођавања воденом окружењу и другачијем извору хране, већ се прилагођавају и потенцијалним опасностима које они доносе.

Морфолошке разлике

Обала Британске Колумбије веома је разуђена и много се разликује од Стеновитих планина или Арктика, које вукови и даље настањују. То није баш пријатно окружење за њих јер морају стално да пливају између насипа и острваца у потрази за храном.

Вукови могу веома дуго да пливају, и то у леденој води, иако би требало да, као и сви копнени сисари, умру од хипотермије после свега неколико минута. Да ли су вукови из Британске Колумбије већ почели физички да се мењају?

Научници су промене у понашању вукова открили тек пре десет година али сматрају да има још знакова који указују на то да је њихова еволуција у пуном јеку. Копненим сисарима је било потребно педесет милиона година да постану водени сисари. Вукови с обале су већ почели да се мењају и да полако постају морски сисари. Ова спора промена трајаће десетинама милиона година. Али да ли је већ сад могуће констатовати неке морфолошке промене код њих?

Канадске прашуме су специфично окружење у ком има много густог растиња. На живот тамошњих вукова утичу и море и копно. Климатски услови су умерени, али специфични. Током целе године влажност је велика. Релативно је топло, па нема хладних зима. Вукови су ситније грађе јер немају потребе да се раскрупњају како би што успешније ловили плен. Нису ни дебели јер им не требају масне наслаге да их штите од хладноће. Због свега тога, они су ситнији, изгледају много другачије.
Може ли се очекивати да даљом еволуцијом вукови постану слични фокама?

Од гризлија до поларног медведа, од вука до...

То ће се у једном тренутку свакако десити. Данас се већ нешто слично дешава са поларним медведима. Они воде порекло од гризлија а сад их сматрамо воденим сисарима јер се у потпуности хране оним чега има у мору. Најчешће убијају фоке. Веома су добри пливачи, а све се то веома разликује од понашања гризлија. До такве промене је дошло релативно скоро, пре неколико десетина хиљада година, а не пре неколико милиона година.

Иако су медведи крупнији од вукова, вукови су већи грабљивци од медведа, па им се зато ови склањају с пута. Један медвед и један вук међусобно могу да се игноришу, али ако се сретну два вука и један медвед, он ће бити тај који ће се повући.

Паразити нису штетни за крупне сисаре, али су зато смртоносни за вукове. Зато они једу само рибље главе а тела пуна паразита не дирају. На оваквој гозби свака животиња има своју улогу, која је неуобичајена за овај екосистем.

Научници су убеђени да ће вукови из Британске Колумбије постати будући преци нове животињске врсте сисара чије ће шапе бити у облику пераја, какве већ имају фоке и моржеви.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво