Различити брачни статуси доприносе успеху групе

Рокенрол мит каже да је забави крај чим се један члан бенда венча. Међутим, истраживање Државног универзитета Мичигена наводи да мешани састав венчаних и невенчаних чланова музичких група побољшава креативност, иновативност и тимски рад, а изгледа да исти принцип важи и у послу.

Већ деценијама истраживања показују да разноликост групе (било да се њени чланови разликују у узрасту, раси, било полу), доноси свежу енергију и шири видике групи. До сада, међутим, није детаљније проучавано како на рад групе утичу различити животни стилoви ‒ брачни статус, стамбена ситуација.

Аутори овог истраживања сматрају да је брачно стање значајна дистинкција у животу људи, посебно у савремено доба.
„Сада је прави тренутак да се истражи како се брачни статус чланова одражава на радну динамику групе ‒ будући да је на глобалном нивоу међу запосленима све више невенчаних", рекао је професор Дон Kонлон са Државног универзитета Мичигена.

Да би утврдили како разлика у брачном стању утиче на успех неке групе, професори Конлон и Карен Ети Џен са Универзитета у Мелбурну посматрали су две различите врсте група: рок бендове из периода панка и новог таласа и студенте програма МБА (Master of Business Administration).

Рок бендови пружају другачији угао гледања и разликују се на више начина од група које постоје унутар радних организација, те зато могу бити извор информација које до сад организационе науке нису примећивале, приметио је Конлон. „Испитујући две значајно различите групе, рок бендове које покрећу креативност и музички таленат, и студенте МБА програма који се руководе традиционалним схватањима пословног успеха, надамо се да ћемо показати да разноликост животних стилова повољно утиче на све групе."

Кад су рок групе у питању, научници су мерили и уметнички допринос и популарност код 84 бенда. У разматрање су узете групе које су успешно издале албуме између 1967. и 1992. године, укључујући Рамонсе, Притендерсе и U2. Конлон је забележио брачни статус сваког члана и да ли је с временом било промена. Уметнички успех бeндова мерен је анализом критика албума у часописима Rolling Stone и Trouser Press, а популарност је мерена местом сваког албума на Билбордовој листи 200 најбољих.

„Открили смо да је разноликост брачног статуса допринела и критичком и комерцијалном успеху искуснијих бендова. Дакле, што су дуже заједно радили, то је чињеница да је бенд састављен од мешавине венчаних и невенчаних чланова ‒ више помогла њиховом музичком успеху", рекао је Конлон.

Брак као добар пословни знак

Kонлон и колеге су на нешто традиционалнији начин анализирали 73 тима студената који су радили на једносеместралном консултантском пројекту у оквиру програма МБА на Аустралијском универзитету. Открили су да је брачни статус имао већи утицај на учинак група пред крај семестра, пошто су већ доста времена провели заједно. А тај налаз одговара оном који су добили испитујући музичке групе.

Ово истраживање сугерише да разлике у брачном статусу пружају члановима групе могућност да се надопуњују и подржавају, доприносе креативности и размени информација, од чега сви могу имати корист.

Мала је вероватноћа да ће различити брачни статуси изазвати сукоб у групи, а свакако ће допринети заједничкој продуктивности, било да је у питању стварање музике, било саветовање на пројекту.

Истраживачи закључују да различити животни стилови, барем када је о браку реч, углавном позитивно делују на велики број група. То је значајно, имајући у виду суштинске разлике које постоје између две испитиване групе. Рок бендови су били заједно годинама, ако не и деценијама, док су студенти МБА програма били у тиму само 12 недеља.

„Различито порекло, искуства и гледишта чланова и различите животне ситуације и избори које праве могу помоћи групи да детаљније обрађује информације и да размишља у више праваца, што ће довести до креативнијих и узбудљивијих решења и до успеха у јавности", закључио је професор Конлон.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи