Спас за кишне шуме у гљивицама?

Из Центра за научна истраживања у Аустралији, најавили су развој новог биохемијског контролног агенса, који ће помоћи у очувању аустралијских прашума.

Тај агенс ће заправо бити гљивица која се већ користи у борби против корова, који ствара проблеме јер лако формира густе тепихе по тлу јужноамеричких кишних шума. 

„Коров је једна од претњи и за шуме Аустралији. У многим областима широм земље штети вегетацији и угрожава читаве екосистеме“, рекао је др Луис Морин из Центра за научна истраживања.

Др Морин је рекао да корови аустралијску пољопривреду коштају више од 4,8 милијарди долара годишње.

Истраживања су показала да се бразилска гљивица Kordyana brasiliensis може искористити за борбу против напредовања коровских врста.

Споре из те гљивице заправо заразе и убијају коров, без последица за друге биљке или животиње.

„На основу вишедеценијских истраживања, утврдили смо да неке врсте гљивица имају специфичне гене који им омогућавају да успешно заразе и узрокују болести, само на једној или неколико биљних врста“, објаснио је др Морин.

Додаје да ће се зато сада, дејство бразилске гљивице пажљиво пратити, како би се осигурало да ће заразити искључиво коров. До сада су коришћена само краткорочна решења у борби са коровом помоћу гљивица.

У односу на механично уклањање корова и примену хербицида, „борба гљивицама“ могла би бити дугорочно решење а такву процедуру је одобрила и влада Аустралије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво