Знање о птицама Србије преточено у „Црвену књигу“

Из штампе је изашла још једна капитална књига за заштиту природе „Црвена књига фауне Србије III – Птице“, у издању Завода за заштиту природе Србије, Универзитета у Новом Саду, Природно-математичког факултета, Департмана за биологију и екологију и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Прво представљање „Црвене књиге фауне Србије III – Птице“ и презентација „Црвене књигe фауне IV – Правокрилци“, одржано je у Ректорату Универзитета у Новом Саду.

„Тим за израду Црвене књиге птица Србије имао је задатак да прикупи, анализира, протумачи и у извештаје о ризику од ишчезавања сажме и преточи готово несагледиву количину података и знања о птицама Србије, које су током скоро три века прикупљали природњаци и научници различитих професија“, наводи се у саопштењу Завода за заштиту природе Србије.

У књизи су обрађене 352 поуздано забележене врсте, процењен је ризик од ишчезавања гнездеће популације 255 врста и негнездеће популације свих врста. Објављивањем „Црвене књиге птица Србије“ створен је поуздан инструмент који би чинио научну и стручну основу за заштиту и очување дивљих птица наше земље.

„Црвену књигу“ написао је тим од 36 аутора. Уредници су Димитрије Радишић, Воислав Васић, Слободан Пузовић, Милан Ружић, Марко Шћибан, Братислав Грубач и Анте Вујић.

Књига је писана двојезично, на српском и енглеском језику и богато је илустрована
картографским приказима, фотографијама и цртежима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи