Прапорекло Срба: Одакле си, селе – из Африке, брале

Шаљете гене на анализу и стижу резултати – ваша прабаба је из истог села као и прабаба Барака Обаме. Научница Лена Аризановић је за РТС објаснила како се испитује прапорекло.

Млади ултрадесничар из Немачке, јаких антисемитских уверења, плаче. Сазнао је да његов прапрадеда потиче са територије данашњег Израела и да има јеврејскe генe.

Његов свет се у том тренутку руши пред камерама једне стране медијске куће. И све то прате гледаоци широм света јер је снимак објављен на Фејсбуку. Болна гримаса шири се лицем и крећу питања "Како, зашто".

На трагу ових питања, одговоре смо потражили у Србији и сазнали да се овакве генетске анализе спроводе и код нас. Испоставило се да су Срби веома заинтересовани за то.

Неки из жеље да сазнају имају ли везе са Немањићима, други да ли можда имају право на круну.

Мастер биохемичар и ДНК аналитичар Лена Аризановић испричала нам је да су и њене колеге из лабораторије урадиле анализу прапорекла. Један њен колега прилично се, каже, изненадио када су стигли резултати, премда не толико као млади Немац.

Сазнао је да има прапретке у Бенину. Друге је пак сачекала мање егзотична информација – преци из северне Русије, Украјине, Персије.

Потенцијални престолонаследник

Процедура испитивања почиње узимањем бриса са унутрашње стране образа. Аризановићева објашњава да се порекло може пратити по очевој мушкој линији, када се анализира Y хромозом, или по мајчиној женској линији, када се анализира митохондријална ДНК.

"Међутим, оваквим тестовима не можемо анализирати женску линију на очевој страни и мушку линију са мајчине стране, а њихов генетички материјал исто носимо и преносимо даље. Битно је напоменути и да генетичка анализа прапорекла не може дати одговоре на сва питања, али може и јесте битaн делић у слагалици прапорекла. Комплетна слика се добија када се овакви резултати анализирају и са становишта историје, антропологије, демографије и других наука", објашњава Аризановићева.

Сви мушки припадници једне непрекинуте лозе имају исту генетску компоненту – Y хромозом се непромењен преноси са оца на синове и тако кроз генерације.

Анализом Y хромозома може се ићи и два и по века уназад, у време када је Србија још била под Отоманском империјом, а мали Ђорђе Петровић правио своје прве кораке, не слутећи да ће га за коју деценију Турци назвати Карађорђе.

"Када се утврди ДНК профил Y хромозома, који се зове Y хаплотип, врши се поређење са отвореном базом на интернету. Потпуно поклапање указује на сродника по мушкој линији за кога можда нисте ни знали да постоји", наводи Аризановићева.

ДНК људи са нашег простора најчешће припада хаплогрупама И-2а (већи део Балкана), Р-1а (источна Европа и Русија) и Е-1б1б (најраспрострањенија у северној Африци и на Косову).

То је, како каже Аризановићева, у складу са историјским контекстом.

Међутим, Аризановићева напомиње да не значи да можемо да кажемо да се генетички нпр. Срби и Турци подударају јер националност није генетичка, већ социолошка категорија.

Породично стабло у ДНК

Испитивањем прапорекла може да се истражи да ли су људи истог презимена истог порекла и да су у сродству, односно да имају заједничког претка.

"Некада на тај начин потврдимо да две породице које живе у различитим регијама, а имају исто презиме и чак славе исту славу, заиста имају и заједничког претка, а некада то и није случај. Код праћења порекла по мушкој линији треба имати на уму да је основна претпоставка да није дошло до прекидања мушке лозе и уметања неког другог Y хромозома", објашњава Аризановићева.

Радозналост и интересантна породична предања, или пак потпуни недостатак таквих информација у породичној историји главни су мотиви због којих су људи у Србији испитивали прапорекло. Неки од њих нашли су прапретка чак у Аргентини.

"Неретко то буде и жеља за изградњом породичног стабла, а обраћају нам се и људи који истражују у овој области и резултате анализе објављују у својим књигама. Врло често људи желе да провере и да ли су са неком другом породицом у сродству по мушкој линији", напомиње Аризановићева.

Резултати овакве анализе често могу да разбију или потврде неке српске митове – да су некима од нас Руси заиста браћа или да је неком од отоманских султана Српкиња била баба.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво