Златиборске лепоте

Парк природе „Златибор“ обухвата Златиборски масив на југозападу Србије. Простире се на територији града Ужице и општина Чајетина, Нова Варош и Прибој.

На јужној страни је ограничен реком Увац а западна граница Парка поклапа се са границом Републике Српске. На северу се пружа на падинама Мокре Горе и Чиготе, а на истоку је ограничен реком Катушницом и падинама Муртенице.

Торник је највиши врх Златибора, висине 1.496 метара. Удаљен је око девет километара од Краљевих Вода, односно центра Златибора. Ски-центар „Торник" разрушен је за време НАТО бомбардовања 1999. године, да би пре неколико година био обновљен и поново отворен за посетиоце, а тренутно слови за једно од најпопуларнијих скијалишта у Србији. На Торнику је инсталирана најмодернија шестоседа жичара, капацитета 3.000 скијаша на сат, брзине пет метара у секунди и дужине 1.850 метара.

Село Љубиш је једно од најлепших села на Златибору. Одатле је родом и наш чувени писац Љубивоје Ршумовић, а однедавно једно, по много чему специфично етно-домаћинство привлачи све већи број заљубљеника у природу.

Од Љубиша се врло брзо долази и до праве природне атракције ‒ водопада Гостиље.
Чувени водопад налази се на Гостиљском потоку, који се још назива и Врело. На гостиљској реци испред ушћа у реку Катушницу, вода се обрушава са двадесет метара високе кречњачке литице, формирајући тако јединствен водопад.

Низводно од водопада, поток гради већи број мањих водопада, слапова, брзака и вирова, све до ушћа у реку Катушницу. Поток је значајан и због свог хидропотенцијала, тако да је половином прошлог века снабдевао цело Гостиље електричном енергијом.

У Парку природе „Златибор" налазе се и локалитети на које свакако треба скренути пажњу, а то су пре свега манастир Увац из 13. века посвећен рођењу Пресвете Богородице, затим Рибничко језеро настало изградњом бране на реци Црни Рзав, као и природни камени мост Прераст у Доброселици, који је један од шест највећих мостова те врсте у Србији.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво