Блатом до лепоте и здравља

Очувана до данас, лековитост русандског блата први пут је потврђена у Царској академији у Бечу.

На обали највећег сланог језера у Србији, у Парку природе „Русанда", заштићеном подручју друге категорије, налази се Специјална болница за рехабилитацију „Русанда" из Меленаца. Позната је по лековитом својству минералног пелоида ‒ блата из језера. Ова болница је специјализована за лечење и рехабилитацију пацијената са стањем након можданог удара и разним другим обољењима централног и периферног нервног система, реуматолошким и ортопедским обољењима, повредама било ког дела тела и политраумом, а исто тако и за лечење кожних обољења, пре свега псоријазе.

„Када је у питању рехабилитација, најзначајнија терапија која се примењује је кинезитерапија ‒ терапија покретом; затим радна терапија у смислу функционалног оспособљавања тешких болесника за обављање свакодневних активности", каже мр сц. мед. др Зорица Ћулибрк, в. д. директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда".

Поред кинези и радне терапије, које су, како истиче, „перјаница у рехабилитацији", примењују се и сви видови електротерапије, ласеротерапије, магнетотерапије и хидротерапија. „Имамо затворени базен за рехабилитацију уз све пропратне садржаје, као што су хидромасажне каде, једноћелијске и четвороћелијске купке", додаје наша саговорница.

У Специјалној болници користи се пелоид из језера, који спада у висококвалитетне због свог јединственог физичког и хемијског састава.

„Kруна у лечењу и рехабилитацији код нас је управо у примени пелоидотерапије. Језеро на коме се Русанда налази је површине четири квадратна километра, а дно језера је прекривено лековитим блатом ‒ пелоидом. Морам да подвучем да је јединственог и специфичног састава", напомиње др Ћулибрк. Састоји се од фино гранулисаних честица, што му даје изузетну пластичност и кремасту структуру. Нема период зрења за разлику од других пелоида, што значи да се може директно применити и без прераде намазати на кожу; врло је лако за коришћење а ефекти су видљиви.

„Потребна је целокупна едукација јавности о значајности тих пелоида, јер осим пацијената који долазе путем упута преко фонда РЗЗО, код нас могу доћи и сви који мисле о свом здрављу и желе да побегну од стресног свакодневног живота", поентира др Ћулибрк.

Новијим анализама које су урађене у Институту за рехабилитацију у Београду 2014. године потврђени су квалитет и лековитост блата са тачно дефинисаним индикацијама за његову балнеолошку примену у терапијским третманима. Да би се сачувала лековитост фактора блата, оно се из језера вади са чамца на традиционалан начин и након употребе се сакупља и враћа у језеро. Да би се у будућности још више користили потенцијали подручја, планира се изградња инхалационог центра на самој обали језера. Будући да је вода из језера слана, може се применити за инхалацију. У контакту са лековитим биљем дошло би до формирања аеросола, чиме би пацијенти, а и пролазници, могли да удишу ваздух који је као на мору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво